Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

Zekat Hakında Sorular Cevaplar

Soru:Zekât Vakti gelmeden, vaktinden önce verilebilir mi? Cevap: Kurban, Hac, Oruç gibi ibadetlerde Kamerî ay hesabı uygulandığından, Zekat konusunda da bir yıl 354 gün olarak hesap edilir. Dinen zengin sayılan bir kişinin malına Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın (354 gün) geçmesi gerekir. Zekat vermekle yükümlü kimse isterse vakti gelmeden önce de nisap miktarına ulaşan malının zekâtını verebilir. Bir zengin vadeli alacağına dair bir senedi fakire zekât olarak verebilir mi? Senet; bir hakkın, bir malın, ödünç bir paranın kime ait olduğunu belirten, iki veya daha fazla kişi arasında tanzim edilmiş bir belgedir. Dolayısıyla üzerinde yazılı miktardaki parayı temsil etmektedir. Bu nedenle, zekât mükellefi olan bir zengin, vadesinde ödeneceğini kesin olarak bildiği senedi, zekâtına mahsuben fakire ciro edebilir. Bu durumda zekât, senedin tahsil edildiği gün ödenmiş olur. Eğer senet günü geldiğinde karşılığı yoksa aynı miktarı tekrar zekat olarak vermek icap eder. Zekât gıda ve giyim eşyaları gibi aynî olarak verilebileceği gibi, para, döviz, altın gibi nakdî olarak da verilebilir.   Soru: Fabrikalarda, İşyerlerinde ve evlerde kullanılan Araç-gereç ve malzemeye zekât düşer mi? Cevap: İslam hukukuna göre Bir malın Zekâtının verilebilmesi için maddi veya manevi değerinin ARTICI özelliği olması lazımdır. Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç-gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.Yani Fabrikalar ve imalathanelerdeki araçlara, kamyonlara, alıp satma dışındaki otolara zekat verilmesi gerekmez. Markasının ucuz veya pahalı yeni veya eski olması fark etmez.   Soru: Zekât vermenin belirli bir zamanı var mıdır? Cevap: Zekat vermenin belli bir vakti zamanı yoktur. Üstünden 354 gün geçtikten sonra yani  farz olduğu andan itibaren hemen vermeye başlamalıdır. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur. Zekat verecek kişinin kendisine 354 günde bir ödeme yapacağı gün belirlemelidir Yani her yıl ben zekâtımı 1 şevval de veya 10 ramazanda ödeyeceğim gibi Kameri takvime göre tarih belirlemelidir. Eğer miladi takvime göre yapılacaksa 354 güne göre hesap yapmalıdır.365 güne göre hesap yapılırsa hata etmiş olur.
Ekleme Tarihi: 11 Temmuz 2015 - Cumartesi

Zekat Hakında Sorular Cevaplar

Soru:Zekât Vakti gelmeden, vaktinden önce verilebilir mi?

Cevap: Kurban, Hac, Oruç gibi ibadetlerde Kamerî ay hesabı uygulandığından, Zekat konusunda da bir yıl 354 gün olarak hesap edilir.

Dinen zengin sayılan bir kişinin malına Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın (354 gün) geçmesi gerekir. Zekat vermekle yükümlü kimse isterse vakti gelmeden önce de nisap miktarına ulaşan malının zekâtını verebilir. Bir zengin vadeli alacağına dair bir senedi fakire zekât olarak verebilir mi? Senet; bir hakkın, bir malın, ödünç bir paranın kime ait olduğunu belirten, iki veya daha fazla kişi arasında tanzim edilmiş bir belgedir. Dolayısıyla üzerinde yazılı miktardaki parayı temsil etmektedir. Bu nedenle, zekât mükellefi olan bir zengin, vadesinde ödeneceğini kesin olarak bildiği senedi, zekâtına mahsuben fakire ciro edebilir. Bu durumda zekât, senedin tahsil edildiği gün ödenmiş olur. Eğer senet günü geldiğinde karşılığı yoksa aynı miktarı tekrar zekat olarak vermek icap eder. Zekât gıda ve giyim eşyaları gibi aynî olarak verilebileceği gibi, para, döviz, altın gibi nakdî olarak da verilebilir.

 

Soru: Fabrikalarda, İşyerlerinde ve evlerde kullanılan Araç-gereç ve malzemeye zekât düşer mi?

Cevap: İslam hukukuna göre Bir malın Zekâtının verilebilmesi için maddi veya manevi değerinin ARTICI özelliği olması lazımdır. Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç-gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.Yani Fabrikalar ve imalathanelerdeki araçlara, kamyonlara, alıp satma dışındaki otolara zekat verilmesi gerekmez. Markasının ucuz veya pahalı yeni veya eski olması fark etmez.

 

Soru: Zekât vermenin belirli bir zamanı var mıdır?

Cevap: Zekat vermenin belli bir vakti zamanı yoktur. Üstünden 354 gün geçtikten sonra yani  farz olduğu andan itibaren hemen vermeye başlamalıdır.

Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur.

Zekat verecek kişinin kendisine 354 günde bir ödeme yapacağı gün belirlemelidir

Yani her yıl ben zekâtımı 1 şevval de veya 10 ramazanda ödeyeceğim gibi Kameri takvime göre tarih belirlemelidir. Eğer miladi takvime göre yapılacaksa 354 güne göre hesap yapmalıdır.365 güne göre hesap yapılırsa hata etmiş olur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.