LASTİK İŞ
ismail
Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

İFTAR VE TERAVİH

Oruç tutan kimse aç olanların ve oruçlunun halinden daha iyi anlar ve yardım eder. Oruç tutanın iftar açması ne kadar sevapsa başka oruçlu  kimseyi çağırıp ona iftar ettirerek ikramda bulunması da o derece sevaptır.Zeyd İbni Hâlid el-Cühenî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Nebî şöyle buyurdu:"Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez." (Tirmizî, Savm 82)yaşlıi yolcu, çocuk, ve hamile veya bebek emzirenler gibi mazeretleri olanlar hariç Müslümanların oruç tutmakta acele etmeleri gerekir.Sehl İbni Sa'd’dan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:"Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hayır üzere yaşarlar." (Buhârî, Savm 45; Müslim, Sıyâm 48)“Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır." (Tirmizî, Savm 13)Oruçlu kişilerin ezan okununca Akşam namazından önce orucu açması sünnete daha uygundur.Ebû Atıyye dedi ki, ben ve Mesruk, Hz. Ayşe’nin yanına gittik. Mesruk ona:- Muhammed’in ashâbından iki kişi var. İkisi de hayırdan geri kalmıyorlar. Ancak bunlardan biri akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele ediyor, diğeri ise hem akşam namazını hem de iftarı geciktiriyor, dedi. Bunun üzerine Ayşe:- Akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele eden kimdir? diye sordu.Mesruk da:- (İbni Mesut’u kastederek) Abdullah'tır, cevabını verdi. Bunun üzerine Ayşe:- Resûlullah da öyle yapardı, dedi. (Müslim, Sıyâm 49-50.)mMümkün ise Orucunuzu hurma varsa hurma ile açın. Hurma bulamazsa su ile açsın.Sahâbeden Selmân İbni Âmir ed-Dabbî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:"Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir." (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Zekât 26, Savm 10.)Enes (r.a.)dedi ki: Resûlullah akşam namazından önce bir kaç taze hurma ile orucunu açardı. Taze hurma bulamazsa, kuru bir hurmacıkla iftar ederdi. Kuru hurma da bulamazsa, birkaç yudum su içerek iftar ederdi. (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)Teravih namazının sevabı GÜNÜMÜZDE HASTALIK SEBEBİ İLE CAMİLERDE KILAMIYOR OLSAK BİLE EVLERİMİZDE AİLEMİZLE KILABİLİRİZ. HİÇ OLMAZSA 10 REKAT KILALIM. Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:"Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.)Peygamberimiz, Teravih namazını sünnet kıldıPeygamber Efendimiz buyurur:“Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvîh) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)A llahım tuttuğumuz oruçları kıldığımız namazları ve tüm ibadetlerimizi makbul buyursun.
Ekleme Tarihi: 20 Nisan 2021 - Salı

İFTAR VE TERAVİH

Oruç tutan kimse aç olanların ve oruçlunun halinden daha iyi anlar ve yardım eder. Oruç tutanın iftar açması ne kadar sevapsa başka oruçlu  kimseyi çağırıp ona iftar ettirerek ikramda bulunması da o derece sevaptır.Zeyd İbni Hâlid el-Cühenî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Nebî şöyle buyurdu:"Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez." (Tirmizî, Savm 82)yaşlıi yolcu, çocuk, ve hamile veya bebek emzirenler gibi mazeretleri olanlar hariç Müslümanların oruç tutmakta acele etmeleri gerekir.Sehl İbni Sa'd’dan (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:"Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hayır üzere yaşarlar." (Buhârî, Savm 45; Müslim, Sıyâm 48)“Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır." (Tirmizî, Savm 13)Oruçlu kişilerin ezan okununca Akşam namazından önce orucu açması sünnete daha uygundur.Ebû Atıyye dedi ki, ben ve Mesruk, Hz. Ayşe’nin yanına gittik. Mesruk ona:- Muhammed’in ashâbından iki kişi var. İkisi de hayırdan geri kalmıyorlar. Ancak bunlardan biri akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele ediyor, diğeri ise hem akşam namazını hem de iftarı geciktiriyor, dedi. Bunun üzerine Ayşe:- Akşam namazını kılmakta ve oruç açmakta acele eden kimdir? diye sordu.Mesruk da:- (İbni Mesut’u kastederek) Abdullah'tır, cevabını verdi. Bunun üzerine Ayşe:- Resûlullah da öyle yapardı, dedi. (Müslim, Sıyâm 49-50.)mMümkün ise Orucunuzu hurma varsa hurma ile açın. Hurma bulamazsa su ile açsın.Sahâbeden Selmân İbni Âmir ed-Dabbî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:"Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir." (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Zekât 26, Savm 10.)Enes (r.a.)dedi ki: Resûlullah akşam namazından önce bir kaç taze hurma ile orucunu açardı. Taze hurma bulamazsa, kuru bir hurmacıkla iftar ederdi. Kuru hurma da bulamazsa, birkaç yudum su içerek iftar ederdi. (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)Teravih namazının sevabı

GÜNÜMÜZDE HASTALIK SEBEBİ İLE CAMİLERDE KILAMIYOR OLSAK BİLE EVLERİMİZDE AİLEMİZLE KILABİLİRİZ. HİÇ OLMAZSA 10 REKAT KILALIM.
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:"Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.)Peygamberimiz, Teravih namazını sünnet kıldıPeygamber Efendimiz buyurur:“Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvîh) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)A llahım tuttuğumuz oruçları kıldığımız namazları ve tüm ibadetlerimizi makbul buyursun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.