Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

TERAVİH NAMAZI

Teravih namazı,  Ramazan ayına mahsus kadın, erkek, seferi olan, oruç tutmayan veya tutamayanların da kılması gereken müekked sünnet tir. Sünneti kifaye de denmektedir.   Teravih kelimesi, tervih kelimesinin çoğuludur. Bu kelime istrahat etme ve dinlenme anlamındadır. Hem Hz. Muhammed s.a.v. hem sahabe hemde hulefai raşidin dönemlerinde kılınmaya başlanmıştır. Hz. Muhammed s.a.v. Teravih namazını 8 rekat olarak kılmıştır. Hz. Ömer r.a. döneminde 20 rekat olarak kılmaya başlanmış ve günümüze kadar da devam etmiştir. Dolaysıyla 8-10 veya 20 kılanlara bir şey dememek lazımdır. İmkanı olan, sıhhati yerinde olan 20 kılar. Vakti dar olan veya sihhati müsait olmayan 8 veya 10 rekat kılarak peşinden vitir namazını kılar. Önemli olan niyettir. Kimse bu konuda diğerini ayıplamamalıdır.   Teravih namazının niyetini başta yapmak yeterlidir. Her rekâtında ayrı ayrı niyet etmek gerekmez. “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya, Uydum hazır olan İmama” demek yeterlidir.   Teravih namazının en makbul olanı iki rekata bir selam vererek kılmaktır. Ama 4 rekata bir selam verilerek te kılınabilir.   Hatimle teravih namazı kılmak daha da sevaptır. Böylece hem teravih namazı kılınmış oluyor.Hemde hatim sevabı kazanılmış oluyor. Hatimle kılınan teravihi hastalık veya başka sebeple kaçıran kimse, kaçırdığı cüzleri kendisi de okuyarak hatmini inşallah tamamlamış olur.   Hz.Muhammed s.a.v. Ramazan gecelerinin namazla ihya edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmuştur. Ebû Hüreyre r.a. dan rivayet edilen bir hadis te efendimiz şöyle buyurmuştur.:   “Kim Ramazan gecesini , sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla ihya ederse geçmiş günahları affedilir. Buharî, Teravih 1; Ebû Davud, Salat 318 (1371)   Kılınmayan teravih namazı kaza edilmez. 4 rekatte bir selam verilerek kılınan teravih namazlarında ilk iki rekatın oturuşunda salli barik dualarıda beraber okunur.   Hz.Ömer r.a. Sahabelerden Ubey b.Ka’b’ı Medinede ki Mescidi Nebevî de imam olarak 20 rekat teravih namazını kıldırmak üzere görevlendirmiştir.   Özür olmaksızın teravih namazının oturarak kılınması mekruh görülmüştür. Teravihin cemaatı farzın cemaatına tabidir. Yani Camiye gelen bir kimse Yatsı namazının kılındığını ve teravih e başlandığını görse önce tek başına Yatsı namazını kılar, sonra teravih kıldıran imama cemaat olarak uyar. Kılmadığı teravih namazının eksiğini tek başına kılarak tamamlar.   Teravih namazını Camide cemaatla kılmak sevaptır. Ama evde ailesiyle çocuklarıyla komşularıyla da kılınmasında hiçbir mahzur yoktur.  
Ekleme Tarihi: 22 Haziran 2015 - Pazartesi

TERAVİH NAMAZI

Teravih namazı,  Ramazan ayına mahsus kadın, erkek, seferi olan, oruç tutmayan veya tutamayanların da kılması gereken müekked sünnet tir. Sünneti kifaye de denmektedir.

 

Teravih kelimesi, tervih kelimesinin çoğuludur. Bu kelime istrahat etme ve dinlenme anlamındadır. Hem Hz. Muhammed s.a.v. hem sahabe hemde hulefai raşidin dönemlerinde kılınmaya başlanmıştır. Hz. Muhammed s.a.v. Teravih namazını 8 rekat olarak kılmıştır. Hz. Ömer r.a. döneminde 20 rekat olarak kılmaya başlanmış ve günümüze kadar da devam etmiştir. Dolaysıyla 8-10 veya 20 kılanlara bir şey dememek lazımdır. İmkanı olan, sıhhati yerinde olan 20 kılar. Vakti dar olan veya sihhati müsait olmayan 8 veya 10 rekat kılarak peşinden vitir namazını kılar. Önemli olan niyettir. Kimse bu konuda diğerini ayıplamamalıdır.

 

Teravih namazının niyetini başta yapmak yeterlidir. Her rekâtında ayrı ayrı niyet etmek gerekmez. “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya, Uydum hazır olan İmama” demek yeterlidir.

 

Teravih namazının en makbul olanı iki rekata bir selam vererek kılmaktır. Ama 4 rekata bir selam verilerek te kılınabilir.

 

Hatimle teravih namazı kılmak daha da sevaptır. Böylece hem teravih namazı kılınmış oluyor.Hemde hatim sevabı kazanılmış oluyor. Hatimle kılınan teravihi hastalık veya başka sebeple kaçıran kimse, kaçırdığı cüzleri kendisi de okuyarak hatmini inşallah tamamlamış olur.

 

Hz.Muhammed s.a.v. Ramazan gecelerinin namazla ihya edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmuştur. Ebû Hüreyre r.a. dan rivayet edilen bir hadis te efendimiz şöyle buyurmuştur.:

 

“Kim Ramazan gecesini , sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla ihya ederse geçmiş günahları affedilir. Buharî, Teravih 1; Ebû Davud, Salat 318 (1371)

 

Kılınmayan teravih namazı kaza edilmez. 4 rekatte bir selam verilerek kılınan teravih namazlarında ilk iki rekatın oturuşunda salli barik dualarıda beraber okunur.

 

Hz.Ömer r.a. Sahabelerden Ubey b.Ka’b’ı Medinede ki Mescidi Nebevî de imam olarak 20 rekat teravih namazını kıldırmak üzere görevlendirmiştir.

 

Özür olmaksızın teravih namazının oturarak kılınması mekruh görülmüştür. Teravihin cemaatı farzın cemaatına tabidir. Yani Camiye gelen bir kimse Yatsı namazının kılındığını ve teravih e başlandığını görse önce tek başına Yatsı namazını kılar, sonra teravih kıldıran imama cemaat olarak uyar. Kılmadığı teravih namazının eksiğini tek başına kılarak tamamlar.

 

Teravih namazını Camide cemaatla kılmak sevaptır. Ama evde ailesiyle çocuklarıyla komşularıyla da kılınmasında hiçbir mahzur yoktur.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.