Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

ORUÇLA İLGİLİ SORULAR CEVAPLAR

Soru:Neden Oruç tutuyoruz? Cevap: Oruçta hedeflenen  amaç , Allah'ın emir ve yasaklarının nefsimizin arzularından çok daha yüce ve önemli olduğunu ifade etmektir. Oruç insana kendi nefsini tanrılaştırmamayı öğretir, Allah'a kul olmanın şehvetine ve iştahına sahip olmaktan geçtiğini hatırlatır.  Oruç tutarak “Hayatımızın sahibi Allah’tır, O ne derse, o olur, en mahrem durumlarımıza bile o karar verir, Mülk Allah’ındır.” diyerek "fiilen Allah'ı birlemiş" oluruz. “Fakirleri anlamak için”, “Varlığın kıymetini bilmek için”, “Nefsine hâkim olmak için” vs… Gerekçeler oruç tutmanın temel amacı değildir. Bunlar olsa olsa yan ürün gerekçeleridir.   Kur’an’a göre “Göklerin ve yerin mülkü, tasarrufu Allah’a aittir. Tüm her şey O’nundur ve O’na kalacaktır.” Bir Müslüman orucu tutarak en fazla istediği şeylerin bile aslında kendisine ait olmadığını fiilen söylemiş olur.   SORU: Oruca ne zaman niyet edilir? CEVAP: Hanefî mezhebine göre kazaya kalmış Ramazan, nafile ve muayyen nezir oruçları için niyet gece vakti getirilebildiği gibi gündüz öğleden önce âe getirilebilir. Şafiî mezhebine göre  ise niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır. Bunun için İbn-i Hacer diyor ki: Şafiî olan kimse Ramazan'da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefî mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin. Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Şafiî veya Hanefî olan kimse Ramazan-ı Şerifte "ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim" dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da Maliki mezhebine göre orucu sahih olur.   SORU: Bir kimse Ramazan-ı Şerifte gece vaktinde oruca niyet eder ve şafaktan sonra uzun bir yola çıkarsa orucunu bozabilir mi? CEVAP: Malum olduğu gibi uzun bir yola çıkan kimseye namazı kısaltmak, üç mezhebe göre cem', takdim ve tehir etmek ve oruç tutmamak gibi birtakım kolaylıklar tanınmıştır. Ancak bunlardan faydalanabilmek için birtakım şartlar vardır. Fıkıh kitaplarında beyân edildikleri için burada onları izah etmek gerekmez. Yalnız sorumuzla ilgili şartı beyân etmek lâzımdır. O da misafir olan kimsenin orucunu terkedebilmesi için şafaktan önce bilfiil seferde olması veya niyet etmemiş olmasıdır. Binaenaleyh bir kimse Ramazan-ı Şerifte gece vaktinde oruca niyet eder ve şafaktan sonra uzun bir yola çıkarsa orucunu bozarsa gününe gün kaza etmesi gerekir kefaret gerekmez.  
Ekleme Tarihi: 06 Temmuz 2015 - Pazartesi

ORUÇLA İLGİLİ SORULAR CEVAPLAR

Soru:Neden Oruç tutuyoruz?

Cevap: Oruçta hedeflenen  amaç , Allah'ın emir ve yasaklarının nefsimizin arzularından çok daha yüce ve önemli olduğunu ifade etmektir. Oruç insana kendi nefsini tanrılaştırmamayı öğretir, Allah'a kul olmanın şehvetine ve iştahına sahip olmaktan geçtiğini hatırlatır. 

Oruç tutarak “Hayatımızın sahibi Allah’tır, O ne derse, o olur, en mahrem durumlarımıza bile o karar verir, Mülk Allah’ındır.” diyerek "fiilen Allah'ı birlemiş" oluruz. “Fakirleri anlamak için”, “Varlığın kıymetini bilmek için”, “Nefsine hâkim olmak için” vs… Gerekçeler oruç tutmanın temel amacı değildir. Bunlar olsa olsa yan ürün gerekçeleridir.

 

Kur’an’a göre “Göklerin ve yerin mülkü, tasarrufu Allah’a aittir. Tüm her şey O’nundur ve O’na kalacaktır.” Bir Müslüman orucu tutarak en fazla istediği şeylerin bile aslında kendisine ait olmadığını fiilen söylemiş olur.

 

SORU: Oruca ne zaman niyet edilir?

CEVAP: Hanefî mezhebine göre kazaya kalmış Ramazan, nafile ve muayyen nezir oruçları için niyet gece vakti getirilebildiği gibi gündüz öğleden önce âe getirilebilir. Şafiî mezhebine göre  ise niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır. Bunun için İbn-i Hacer diyor ki: Şafiî olan kimse Ramazan'da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefî mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin. Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Şafiî veya Hanefî olan kimse Ramazan-ı Şerifte "ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim" dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da Maliki mezhebine göre orucu sahih olur.

 

SORU: Bir kimse Ramazan-ı Şerifte gece vaktinde oruca niyet eder ve şafaktan sonra uzun bir yola çıkarsa orucunu bozabilir mi?

CEVAP: Malum olduğu gibi uzun bir yola çıkan kimseye namazı kısaltmak, üç mezhebe göre cem', takdim ve tehir etmek ve oruç tutmamak gibi birtakım kolaylıklar tanınmıştır. Ancak bunlardan faydalanabilmek için birtakım şartlar vardır. Fıkıh kitaplarında beyân edildikleri için burada onları izah etmek gerekmez. Yalnız sorumuzla ilgili şartı beyân etmek lâzımdır. O da misafir olan kimsenin orucunu terkedebilmesi için şafaktan önce bilfiil seferde olması veya niyet etmemiş olmasıdır. Binaenaleyh bir kimse Ramazan-ı Şerifte gece vaktinde oruca niyet eder ve şafaktan sonra uzun bir yola çıkarsa orucunu bozarsa gününe gün kaza etmesi gerekir kefaret gerekmez.


 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.