Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

İBADETLERDE DEVAMLILIK

İnsanoğlunun yaratılış gayesi Allah’a kulluk vazifesini yerine getirmektir. Bu husus ayet ile sabittir. Rabbimiz “Ben cinleri ve insanları bana ibadet etsinler diye yarattım.”( Zariyat, suresi 56.ayet ) buyurmuştur. İbadetler sadece bedenle veya malla yapılan sembolik hareketler değildir. İbadetlerin kabul olması için ihlâs ve samimiyet esastır. İbadetin özü kalben tamamıyla Allaha yönelmek ve yalnızca ona bağlanmaktır. Hz. İbrahim a.s. gibi. . “Deki; benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.”( En’am suresi 162. ayet ) şuuruyla Hz İbrahim (as) gibi teslim olabilmektir.   İbadetler sadece insan ile Allah arasındaki ilişkileri değil aynı zamanda diğer insanlarla olan ilişkilerini de olumlu yönde etkilemelidir. Böyle bir şuurla yapılan ibadet, ahlakımızın güzelleşmesini ve insanın dini hayattaki en yüksek derece olan  “ihsan” mertebesine ulaşmasını sağlar. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Muhakkak ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.”(3) buyrulmuştur   Ramazan ayı boyunca oruç tuttuk, namaz kıldık, kur’an-ı Kerim okuduk. Hayırlar yaptık, zekat ve fitrelerimizi verdik. Bunlar çok örnek hareketlerdir. Asıl olan bunları yıl boyu ömür boyu devam ettirmektir. Kullukta esas olan ibadetlerde devamlılıktır. “Ölüm gelip seni buluncaya kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr suresi 86.ayet) “Allaha sevimli gelen ibadet, az da olsa devamlı olanıdır.” ) Buhari, libas, 42.   Kişinin yaptığı ibadet ahlakını güzelleştirmiyorsa bilinçsizce yapılmış olup herhangi bir değeri olmayacaktır. Bu konuda Peygamber Efendimiz, “Nice oruç tutan kimse vardır ki, onun orucundaki hissesi aç ve susuz kalmaktır. Nice (gece) namaza kalkan kimse vardır ki, onun namazdaki payı uykusuz kalmaktır.”( Ahmed b. Hanbel, Müsned, II. 373.) buyurmuştur.                    Ahlak bakımından kişiyi kemale erdiren, nice güzelliği kendisinde barındıran Ramazan ayını geride bırakmış bulunuyoruz.  Bu mübarek ayda ne yaptığımızı ve hangi kazanımları elde ettiğimizi düşünmeliyiz. Bu ayda, terk ettiğimiz kötü huylarımıza dönmemeye azimli olmalı ve elde ettiğimiz güzel alışkanlıklarımızı devam ettirmeliyiz. Az da olsa devamlı yapacağımız ibadetlerimizin, günahlarımızın bağışlanmasına vesile olacağını da unutmayalım.              Allah (cc) bizi ve tüm Müslümanları ibadetini hakkıyla yerine getiren salih kullarından eylesin.    
Ekleme Tarihi: 20 Temmuz 2015 - Pazartesi

İBADETLERDE DEVAMLILIK

İnsanoğlunun yaratılış gayesi Allah’a kulluk vazifesini yerine getirmektir. Bu husus ayet ile sabittir. Rabbimiz “Ben cinleri ve insanları bana ibadet etsinler diye yarattım.”( Zariyat, suresi 56.ayet ) buyurmuştur. İbadetler sadece bedenle veya malla yapılan sembolik hareketler değildir. İbadetlerin kabul olması için ihlâs ve samimiyet esastır. İbadetin özü kalben tamamıyla Allaha yönelmek ve yalnızca ona bağlanmaktır. Hz. İbrahim a.s. gibi. . “Deki; benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.”( En’am suresi 162. ayet ) şuuruyla Hz İbrahim (as) gibi teslim olabilmektir.

 

İbadetler sadece insan ile Allah arasındaki ilişkileri değil aynı zamanda diğer insanlarla olan ilişkilerini de olumlu yönde etkilemelidir. Böyle bir şuurla yapılan ibadet, ahlakımızın güzelleşmesini ve insanın dini hayattaki en yüksek derece olan  “ihsan” mertebesine ulaşmasını sağlar. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Muhakkak ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.”(3) buyrulmuştur

 

Ramazan ayı boyunca oruç tuttuk, namaz kıldık, kur’an-ı Kerim okuduk. Hayırlar yaptık, zekat ve fitrelerimizi verdik. Bunlar çok örnek hareketlerdir. Asıl olan bunları yıl boyu ömür boyu devam ettirmektir. Kullukta esas olan ibadetlerde devamlılıktır.

Ölüm gelip seni buluncaya kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr suresi 86.ayet)

Allaha sevimli gelen ibadet, az da olsa devamlı olanıdır. ) Buhari, libas, 42.

 

Kişinin yaptığı ibadet ahlakını güzelleştirmiyorsa bilinçsizce yapılmış olup herhangi bir değeri olmayacaktır. Bu konuda Peygamber Efendimiz, “Nice oruç tutan kimse vardır ki, onun orucundaki hissesi aç ve susuz kalmaktır. Nice (gece) namaza kalkan kimse vardır ki, onun namazdaki payı uykusuz kalmaktır.”( Ahmed b. Hanbel, Müsned, II. 373.) buyurmuştur.

 

                 Ahlak bakımından kişiyi kemale erdiren, nice güzelliği kendisinde barındıran Ramazan ayını geride bırakmış bulunuyoruz.  Bu mübarek ayda ne yaptığımızı ve hangi kazanımları elde ettiğimizi düşünmeliyiz. Bu ayda, terk ettiğimiz kötü huylarımıza dönmemeye azimli olmalı ve elde ettiğimiz güzel alışkanlıklarımızı devam ettirmeliyiz. Az da olsa devamlı yapacağımız ibadetlerimizin, günahlarımızın bağışlanmasına vesile olacağını da unutmayalım.
             Allah (cc) bizi ve tüm Müslümanları ibadetini hakkıyla yerine getiren salih kullarından eylesin.  


 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.