Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

FİTRE VE ZEKAT KİMLERE VERİLİR ?

Soru:Zekât ve fitre kimlere verilir? Cevap: Zekât ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de Tövbe suresinin 60.ayetinde Allah c.c. tarafından bildirilmiştir Bu ayette zekat verilecekler şu şekilde sıralanmıştır: Fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimselerdir.   Soru: Zekât kimlere verilmez? Cevap: Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Camiye, Kur’an Kursu inşaatlarına insanlara aynî veya nakdi yardımda bulunmayan kurum ve kuruluşlara zekat verilemez. Ama hayır verilebilir. Kızılay, ihh, denizfeneri, Türkiye Diyanet Vakfı gibi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere zekat ve fitre verilebilir. Zekât ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) Oğul, oğlun çocuklar›, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) Karı-koca birbirlerine, Zekât veremez. Kız ve erkek kardeşlere, teyze,dayı ve halalara, kayınpeder ve kayın valideye, damat ve geline, öğrencilere FAKİR İSELER zekat verilebilir. Soru: Devlete ödediğimiz Vergi zekât yerine geçer mi? Cevap: Devlete ödediğimiz vergi zekat yerine geçmez. Vergi bizim için bir vatandaşlık görevidir; zekât ise dinî bir sorumluluktur. Ayrıca zekât ile vergi, yaptırım kaynağı, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler bakımından birbirinden farklıdır. Bu itibarla, devlete ödenen vergiler zekât yerine geçmez. Zekâtın ayrıca verilmesi gerekir.   Soru: Verdiğimiz Zekâtı vekalet veya  havale yoluyla ödenebilir miyiz? Cevap: Zekatı veya fitreyi  elden verme imkanı olmayanlar bunu başka yollarla sahiplerine ulaştırabilirler. iZekât, bizzat elden verilebileceği gibi, vekâlet veya havale yoluyla da verilebilir. Burada önemli olan, zekâtın alacak kişiye ulaşmasıdır.   Soru: Zekâtımızı parça parça veya eşit Taksitli olarak verebilir miyiz? Cevap: Asıl olan kişinin üzerine terettüp eden zekâtı ödemesidir. Bu itibarla, zekât bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir. Bu ödemeleri unutmamak için bir yere yazmakta fayda vardır. Yılsonunda tekrar hesaplanıp eksik ödeme varsa tamamlamak lazımdır.  
Ekleme Tarihi: 08 Temmuz 2015 - Çarşamba

FİTRE VE ZEKAT KİMLERE VERİLİR ?

Soru:Zekât ve fitre kimlere verilir?

Cevap: Zekât ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de Tövbe suresinin 60.ayetinde Allah c.c. tarafından bildirilmiştir Bu ayette zekat verilecekler şu şekilde sıralanmıştır:

Fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimselerdir.

 

Soru: Zekât kimlere verilmez?

Cevap: Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

Camiye, Kur’an Kursu inşaatlarına insanlara aynî veya nakdi yardımda bulunmayan kurum ve kuruluşlara zekat verilemez. Ama hayır verilebilir. Kızılay, ihh, denizfeneri, Türkiye Diyanet Vakfı gibi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere zekat ve fitre verilebilir. Zekât ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) Oğul, oğlun çocuklar›, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) Karı-koca birbirlerine, Zekât veremez. Kız ve erkek kardeşlere, teyze,dayı ve halalara, kayınpeder ve kayın valideye, damat ve geline, öğrencilere FAKİR İSELER zekat verilebilir.

Soru: Devlete ödediğimiz Vergi zekât yerine geçer mi?

Cevap: Devlete ödediğimiz vergi zekat yerine geçmez. Vergi bizim için bir vatandaşlık görevidir; zekât ise dinî bir sorumluluktur. Ayrıca zekât ile vergi, yaptırım kaynağı, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler bakımından birbirinden farklıdır. Bu itibarla, devlete ödenen vergiler zekât yerine geçmez. Zekâtın ayrıca verilmesi gerekir.

 

Soru: Verdiğimiz Zekâtı vekalet veya  havale yoluyla ödenebilir miyiz?

Cevap: Zekatı veya fitreyi  elden verme imkanı olmayanlar bunu başka yollarla sahiplerine ulaştırabilirler. iZekât, bizzat elden verilebileceği gibi, vekâlet veya havale yoluyla da verilebilir. Burada önemli olan, zekâtın alacak kişiye ulaşmasıdır.

 

Soru: Zekâtımızı parça parça veya eşit Taksitli olarak verebilir miyiz?

Cevap: Asıl olan kişinin üzerine terettüp eden zekâtı ödemesidir. Bu itibarla, zekât bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir. Bu ödemeleri unutmamak için bir yere yazmakta fayda vardır. Yılsonunda tekrar hesaplanıp eksik ödeme varsa tamamlamak lazımdır.



 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.