Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

FITIR SADAKASI

Ramazan ayında dinen zengin sayılan Müslümanların vermiş oldukları sadakaya fıtır sadakası denir. Fıtır sadakası vermek zengin olan Müslüman için vaciptir. Dini ölçülere göre zengin olan kimsenin, hem kendisinin, hem de erginlik çağına gelmemiş olan çocuklarının fitrelerini vermesi vaciptir. Borcundan ve asli ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı malı veya onun değerinde parası olan müslümanın vermesi gereken bir sadakadır. Nisab ölçüsü şer’i ölçülere göre 80.18 gram altın veya onun değerinde mal veya paradır. Fıtır sadakasının vacip olması için mal varlığının üstünden bir senenin geçmesi gerekir. Ancak, bir yıl geçmeden de isterse fıtır sadakasını verebilir. Fıtır sadakasını ve normal yıllık zekâtını mümkünse Ramazan ayının başında vermek daha iyidir. Ayni olarak verileceği gibi nakdi olarak da verilebilir. Yani para olarak verileceği gibi yiyecek olarak da zekât ve fitre verilebilir. Zekât dağıtılırken istenilen şekilde bölünmesi mümkündür. Ancak bir fitrenin bir kişiye verilmesi gerekir. Fitre bölünemez. Zekat ve fitre camiye, Turk hava kurumuna, köprü yol ve hastane inşaatına kullanılamaz. Ancak fakirlere, kur’an kurslarında okuyan öğrencilerin yiyeceklerine, kızılay’a  kısacası insanların yiyecek ve içeceklerine yardım eden hayır kurumlarına zekat ve fitre verilebilir. Hatta İslam ın ilk dönemlerinde kalpleri İslam a ısındırılmak istenen müellife-i kulup denen gayrı Müslimlere bile zekât ve fitre verilmiştir. Günümüzde de aynı şartlar oluşursa yani zekât ve fitre verilecek fakir Müslüman kalmazsa yine onlara da verilebilir. Fitresini ramazanda veremeyen kimsenin bayramdan sonra da vermesi geçerlidir. Yanında fitre verecek kimse bulamayan fakir adına parasını bir tarafa ayırır. İhtiyac sahibini bulduğu anda onu kendisine verir. Fitre için geçmiş yıllardan günümüze 4 ana gıda maddesi üzerinden hesaplama yapılmıştır. !-Buğday: 1460 gram  karşılığı bir günlük fitredir. 2-Arpa: 2920 gram karşılığı günlük fitredir. 3-Kuru üzüm: 2920 gram karşılığı günlük fitredir. 4-Hurma:2920 gram karşılığı günlük fitredir. İsteyen bu gıda maddelerini verebileceği gibi aynısını da fitre olarak verebilir. Günümüzde gümüş ölçüsü çok düşük kaldığı gibi bazı ölçülerde değer bakımından düşük almıştır. Buğday ile hurmanın karşılaştırmasında olduğu gibi. Buğday çok düşük hurma ise pahalıdır. Kısacası fıtır sadakası verilirken bir günlük sabah akşam bir kişinin yiyeceği hesaplanmalı ve fakirin lehine miktarı yüksek tutmalıdır. Bu sene için Türkiye şartlarında fitreyi en az 10 TL vermek lazımdır. İsteyen 50-100 tl den de fitre verebilir. Trakya da müftülük yaptığım yıllarda fakirlerin lehine güzel bir uygulama gördüm. Dinen böyle bir mecburiyet olmamasına rağmen büyükbaş hayvanlar içinde fitre verdiklerini gördüm. Unutmayalım. Zekât malın sadakasıdır. Fitre canın sadakasıdır. Sigortasıdır, Kaskosudur. Kaskonuzun primlerini yüksek ödeyerek Canınızı Allah’a emanet ediniz. Mekke den tüm dünya Müslümanlarına selam olsun.
Ekleme Tarihi: 16 Temmuz 2013 - Salı

FITIR SADAKASI

Ramazan ayında dinen zengin sayılan Müslümanların vermiş oldukları sadakaya fıtır sadakası denir. Fıtır sadakası vermek zengin olan Müslüman için vaciptir.

Dini ölçülere göre zengin olan kimsenin, hem kendisinin, hem de erginlik çağına gelmemiş olan çocuklarının fitrelerini vermesi vaciptir.

Borcundan ve asli ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı malı veya onun değerinde parası olan müslümanın vermesi gereken bir sadakadır. Nisab ölçüsü şer’i ölçülere göre 80.18 gram altın veya onun değerinde mal veya paradır.

Fıtır sadakasının vacip olması için mal varlığının üstünden bir senenin geçmesi gerekir. Ancak, bir yıl geçmeden de isterse fıtır sadakasını verebilir.

Fıtır sadakasını ve normal yıllık zekâtını mümkünse Ramazan ayının başında vermek daha iyidir. Ayni olarak verileceği gibi nakdi olarak da verilebilir. Yani para olarak verileceği gibi yiyecek olarak da zekât ve fitre verilebilir.

Zekât dağıtılırken istenilen şekilde bölünmesi mümkündür. Ancak bir fitrenin bir kişiye verilmesi gerekir. Fitre bölünemez.

Zekat ve fitre camiye, Turk hava kurumuna, köprü yol ve hastane inşaatına kullanılamaz. Ancak fakirlere, kur’an kurslarında okuyan öğrencilerin yiyeceklerine, kızılay’a  kısacası insanların yiyecek ve içeceklerine yardım eden hayır kurumlarına zekat ve fitre verilebilir.

Hatta İslam ın ilk dönemlerinde kalpleri İslam a ısındırılmak istenen müellife-i kulup denen gayrı Müslimlere bile zekât ve fitre verilmiştir. Günümüzde de aynı şartlar oluşursa yani zekât ve fitre verilecek fakir Müslüman kalmazsa yine onlara da verilebilir.

Fitresini ramazanda veremeyen kimsenin bayramdan sonra da vermesi geçerlidir. Yanında fitre verecek kimse bulamayan fakir adına parasını bir tarafa ayırır. İhtiyac sahibini bulduğu anda onu kendisine verir.

Fitre için geçmiş yıllardan günümüze 4 ana gıda maddesi üzerinden hesaplama yapılmıştır.

!-Buğday: 1460 gram  karşılığı bir günlük fitredir.

2-Arpa: 2920 gram karşılığı günlük fitredir.

3-Kuru üzüm: 2920 gram karşılığı günlük fitredir.

4-Hurma:2920 gram karşılığı günlük fitredir.

İsteyen bu gıda maddelerini verebileceği gibi aynısını da fitre olarak verebilir.

Günümüzde gümüş ölçüsü çok düşük kaldığı gibi bazı ölçülerde değer bakımından düşük almıştır. Buğday ile hurmanın karşılaştırmasında olduğu gibi. Buğday çok düşük hurma ise pahalıdır.

Kısacası fıtır sadakası verilirken bir günlük sabah akşam bir kişinin yiyeceği hesaplanmalı ve fakirin lehine miktarı yüksek tutmalıdır.

Bu sene için Türkiye şartlarında fitreyi en az 10 TL vermek lazımdır. İsteyen 50-100 tl den de fitre verebilir.

Trakya da müftülük yaptığım yıllarda fakirlerin lehine güzel bir uygulama gördüm. Dinen böyle bir mecburiyet olmamasına rağmen büyükbaş hayvanlar içinde fitre verdiklerini gördüm.

Unutmayalım. Zekât malın sadakasıdır. Fitre canın sadakasıdır. Sigortasıdır, Kaskosudur.

Kaskonuzun primlerini yüksek ödeyerek Canınızı Allah’a emanet ediniz.

Mekke den tüm dünya Müslümanlarına selam olsun.



Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.