YEMEK BORUSU GELİŞMEYEN BEBEĞE MEDAR HASTANESİ’nde HAYATİ DOKUNUŞ

Sağlık 19.01.2023 - 11:30, Güncelleme: 19.01.2023 - 11:30
 

YEMEK BORUSU GELİŞMEYEN BEBEĞE MEDAR HASTANESİ’nde HAYATİ DOKUNUŞ

Yemek borusu gelişmeyen 1 günlük bebek, Medar Hastanesi Gölcük’te Çocuk Cerrahisi uzmanı Op.Dr. A. Başak Kılıç tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuştu

Tıpta nadir görülen yemek borusu gelişmeyen 1 günlük yenidoğan bebek, Medar Hastanesi’nde Çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu. Yemek borusu gelişmeyen bebeğin ilk yapılan muayenesinde, bebeğin yutma ve beslenememe sorunu tespit edilerek Çocuk cerrahisi uzmanı Op.Dr. A. Başak KILIÇ tarafından hemen operasyona alındı. Soluk borusu ile yemek borusu bitişik olan ve beslenemeyen bebeğin yemek borusu operasyonla soluk borusundan ayrıldı. Sağlığına kavuşan bebek beslenmeye başlayarak kilosu normale döndü. Medar Hastanesi Gölcük  Çocuk Cerrahisi uzmanı Op.Dr. A. Başak KILIÇ tarafından gerçekleştirilen cerrahi işlem 3 saat sürdü. Yemek borusunun kapalı olan üst kısmı açılarak, nefes borusuna giren alt kısmı ile başarılı bir şekilde birleştirildi. Yemek borusunun doğuştan kapalı olma durumuna, tıpta özefagus atrezisi denildiğini belirten Op.Dr. A. Başak KILIÇ, “Bu doğumsal anomali 3000-4500 doğumda bir görülebilmektedir ve birçok farklı tipi vardır. En sık görüleni 1 günlük bu bebekte  olduğu gibi yemek borusunun üst ucu kapalı ve mide tarafındaki alt ucu ise nefes borusuna bağlıdır.  Anne karnında iken tespit edilmesi çoğu zaman mümkün değildir. Doğduktan sonra bebeğin rutin kontrollerinde mideye bir sonda iletilir. Sonda ilerletilemediğinde özefagus atrezisinden şüphelenilir. Bu bebekte de yemek borusu oluşmadığı tespiti üzerine operasyon aldık ve başarıyla geçen ameliyat sonrası bebeğimizi taburcu ettik dedi.”
Yemek borusu gelişmeyen 1 günlük bebek, Medar Hastanesi Gölcük’te Çocuk Cerrahisi uzmanı Op.Dr. A. Başak Kılıç tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuştu

Tıpta nadir görülen yemek borusu gelişmeyen 1 günlük yenidoğan bebek, Medar Hastanesi’nde Çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu. Yemek borusu gelişmeyen bebeğin ilk yapılan muayenesinde, bebeğin yutma ve beslenememe sorunu tespit edilerek Çocuk cerrahisi uzmanı Op.Dr. A. Başak KILIÇ tarafından hemen operasyona alındı. Soluk borusu ile yemek borusu bitişik olan ve beslenemeyen bebeğin yemek borusu operasyonla soluk borusundan ayrıldı. Sağlığına kavuşan bebek beslenmeye başlayarak kilosu normale döndü.

Medar Hastanesi Gölcük  Çocuk Cerrahisi uzmanı Op.Dr. A. Başak KILIÇ tarafından gerçekleştirilen cerrahi işlem 3 saat sürdü. Yemek borusunun kapalı olan üst kısmı açılarak, nefes borusuna giren alt kısmı ile başarılı bir şekilde birleştirildi. Yemek borusunun doğuştan kapalı olma durumuna, tıpta özefagus atrezisi denildiğini belirten Op.Dr. A. Başak KILIÇ, “Bu doğumsal anomali 3000-4500 doğumda bir görülebilmektedir ve birçok farklı tipi vardır. En sık görüleni 1 günlük bu bebekte  olduğu gibi yemek borusunun üst ucu kapalı ve mide tarafındaki alt ucu ise nefes borusuna bağlıdır.  Anne karnında iken tespit edilmesi çoğu zaman mümkün değildir. Doğduktan sonra bebeğin rutin kontrollerinde mideye bir sonda iletilir. Sonda ilerletilemediğinde özefagus atrezisinden şüphelenilir. Bu bebekte de yemek borusu oluşmadığı tespiti üzerine operasyon aldık ve başarıyla geçen ameliyat sonrası bebeğimizi taburcu ettik dedi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.