Asistan Kepçe
Asistan Kepçe
.
.
Çiftçiler tarafından tarım faaliyetleri için kullanılan araçlar arasında asistan kepçe bulunuyor. İşlevsel olan bu araçlar traktörlere ve diğer tarım araçlarına takılarak kullanılabiliyor. Çiftçilerin işlerini kolaylaştırması ve zamandan tasarruf edilmesini sağlaması nedeniyle bu kepçelerin kullanıldığı görülüyor. Ancak bu araçtan istenilen avantajı kazanmak için kepçenin kullanımını, yük taşıma kapasitesini, ne işe yaradığını ve diğer özelliklerini bilmek gerekiyor.
Asistan Kepçeler Ne İşe Yarıyor?
Küçük kepçe haznesi ve dar alanlara uygunluğu ile öne çıkan asistan kepçeler genel olarak yükleme, nakliye ve boşaltım işlemlerini yapmaya yarıyor. Bahçelerde, tarlalarda ve inşaatlarda ortaya çıkan toprağın, kumun ve diğer ürünlerin yüklenerek bulunduğu alandan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bunun dışında ekilecek arazilerde toprağın işlenmesine yardımcı oluyor. İnsan gücüne duyulan ihtiyacı azaltması sebebiyle çok sayıda sektörde bu kepçelerin kullanıldığı görülüyor.
Asistan Kepçenin Kullanım Alanları Neler?
Kişilerin asistan kepçeleri edinmeden önce kullanım alanları üzerine araştırma yapması gerekiyor. Yapılacak işle kepçenin uygunluğu öğrenildikten sonra kullanıma başlanması çalışmaların başarılı olmasını sağlıyor.
Genellikle traktörlere takılan asistan kepçenin kullanım alanları;
-
Hayvancılık sektörü (hayvan pislikleri, silaj, saman ve ot balyaları için)
-
Tarım sektörü (ürün yükleme, boşaltma, tahliye işlemleri ile toprak kazımı için)
-
Madencilik sektörü (çıkarılan madenlerin çıkarılması ve tahliye edilmesi için)
-
İnşaat sektörü (taş, kum ve moloz yükleme, kazı yapma, yıkım ve beton taşıma işlemleri için)
-
Peyzaj sektörü (bitki dikimi, ağaç budama ve arazi işlemesi için)
-
Ormancılık sektörü (tomruk ve kütük yükleme, taşıma için)
-
Yol yapım sektörü (malzeme yükleme, taşıma ve boşaltma işlemleri için)
Asistan kepçelerin bu sektörlerde kullanılması için uygun modellerinin edinilmesi gerekiyor. Özellikle taşınacak yük kapasitesine uygun modelin seçilmesi önemli oluyor. Ayrıca bu araçların çalışma güvenliğini sağlıyor olması kullanıldığı sektörlerin artması üzerinde etkili oluyor.
Asistan Kepçeler Kaç Kg Yük Taşır?
Çiftçilerin, inşaat çalışanlarının, maden firması sahiplerinin veya yol yapım mühendislerinin asistan kepçeleri satın almadan önce yük taşıma kapasitesini öğrenmeleri gerekiyor. Kepçenin yük haznesinin kg bilgileri yük kapasitesinin anlaşılmasını sağlıyor. Bunun için model seçerken bu detayı öğrenmek büyük önem taşıyor.
Asistan kepçelerde yük taşıma kapasitesi maksimum 1000 kg miktarında oluyor. Böylelikle inşaattan tarıma ve hayvancılığa kadar tek seferde 1000 kg yük taşımayı isteyen kişiler tarafından bu kepçeler kullanılabiliyor.
Asistan Kepçenin Bakımı Nasıl Yapılır?
Tarım, hayvancılık, ormancılık ve yol yapımı sektörlerinde kullanılan asistan kepçelerin bakımlarının düzenli yapılması gerekiyor. Bakımlarının yapılması sayesinde araçların arızasız çalışması sağlanıyor. Ayrıca düzenli bakım sayesinde araçların kullanım ömrünün uzaması gerçekleşiyor.
Asistan kepçe bakımı; elektronik aksamların, hortumların, hidrolik sistemlerin, bağlantı noktalarının, filtrelerin ve yağ seviyelerinin kontrol edilmesiyle yapılıyor. Yapılan kontrolde aksamlarda arıza veya yıpranma tespit edildiğinde yenileme ya da değiştirme işleminin yapılması gerekiyor.
Kepçenin bakımı yapılırken parça sökümü yapılacaksa doğru malzemenin kullanılması gerekiyor. Böylelikle parçaya zarar vermeden söküm gerçekleştiriliyor. Bakım konusunda tecrübe sahibi olmayan kişilerinse kepçeyi sökmemesi öneriliyor. Ayrıca bu araçları satın alan kişilerin firma tarafından verilen teknik destek hizmetinden yararlanması mümkün oluyor. Böylelikle kepçenin bakımı bilinçli ve düzenli şekilde yapılmış oluyor.
Asistan Kepçeler Çiftçiler İçin Avantajlı Mı?
Günümüzde asistan kepçelerin tarım faaliyetlerinde yaygın kullanıldığı görülüyor. Bunda aracın çiftçiler için çok sayıda avantaj sağlaması etkili oluyor. İlk olarak bu araçlar tarım yapılması için kullanılacak toprağın düzgün şekilde işlenmesini sağlıyor. Toprak işleme işlemini hızlı şekilde gerçekleştirdiği için üretim aşamasına geçilmesini kolaylaştırıyor.
Asistan kepçeler ürün ekimi sonrasında toprağın ihtiyaç duyduğu gübre ve yararlı maddelerin toprağa ulaştırılmasını kolaylaştırıyor. Üretim tamamlandıktan sonra hasadın yapılmasını ve ortaya çıkan ürünlerin toplanarak yüklenmesini sağlıyor. Böylelikle çiftçilerin üzerindeki iş yükünü alıyor.
Asistan kepçeler çiftçiler yerine işleri yaptığı için kimyasal maddelerle, haşerelerle ve zararlı bitkilerle temas etmeyi ortadan kaldırıyor. Bu özelliği sayesinde iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı oluyor.
https://ucbasaktarim.com/tr/asistan-kepce-detaylari/
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.