Sebze ve meyve fiyatlarına operasyon: 41 şüpheli hakkında gözaltı kararı
Sebze ve meyve fiyatlarına operasyon: 41 şüpheli hakkında gözaltı kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaş sebze ve meyve fiyatlarının manipüle edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon kapsamında 22 ildeki 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaş sebze ve meyve fiyatlarının manipüle edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon kapsamında 22 ildeki 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, üreticinin emeğini ve vatandaşların bütçesini korumak amacıyla fiyatları manipüle ederek haksız kazanç sağladığı öne sürülen firmalara yönelik kapsamlı bir soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde piyasanın adil işleyişinin korunması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Gürlek, ekonomik düzeni bozan suçlarla mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.
Tarladan markete fiyat yolculuğu incelendi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada yaş sebze ve meyvelerin tarladan çıkışından market raflarına ulaşmasına kadar geçen fiyatlandırma süreci mercek altına alındı.
Soruşturma kapsamında Ticaret Bakanlığından Hal Kayıt Sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığından ise Çiftçi Kayıt Sistemi verileri temin edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından da ürünlerin alım-satım süreçlerine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlandı.
1.029 çiftçinin beyanı alındı
Soruşturma sürecinde yaklaşık 1.029 çiftçinin bilgisine başvuruldu. Ürünlerin üreticiden hangi bedelle çıktığı, tedarikçilere hangi şartlarla ulaştırıldığı ve satış zincirinde fiyatların nasıl değiştiği ayrıntılı olarak incelendi.
Üreticilerin beyanları, resmî kayıt sistemlerinden alınan bilgiler ve hazırlanan mali raporlar karşılaştırılarak fiyat hareketlerinin kaynağı araştırıldı.
Arzın düşük, maliyetlerin yüksek gösterildiği iddiası
Yapılan incelemelerde, hallerin büyük tedarikçileri konumundaki bazı firmaların piyasadaki hâkimiyetlerini kullanarak ürün arzını olduğundan düşük gösterdikleri öne sürüldü.
Şüpheli firmaların maliyetleri gerçekte olduğundan daha yüksek gösterdikleri, sahte müstahsil makbuzları düzenleyerek gerçeğe aykırı maliyet oluşturdukları ve bu yöntemlerle yaş sebze ve meyve fiyatlarını yukarı yönlü manipüle ettikleri iddia edildi.
Bu işlemler sonucunda firmaların haksız kazanç sağladığı yönünde tespitlere ulaşıldığı belirtildi.
22 ilde 109 adrese eş zamanlı arama
Soruşturma kapsamında 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 şüpheli yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin yakalanması ve delillerin toplanması amacıyla 22 ilde bulunan toplam 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldı.
Soruşturmanın; fiyatları etkileme, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, belgede sahtecilik ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçları yönünden yürütüldüğü açıklandı.
“Haksız kazanca müsaade edilmeyecek”
Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ve operasyonları gerçekleştiren İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne teşekkür etti.
Gürlek ayrıca soruşturmaya veri, analiz ve hazırlanan raporlarla katkı sunan Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıklarına teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:
“Tarladan sofraya uzanan zincirin hiçbir aşamasının üreticimizin emeği ve vatandaşımızın bütçesi üzerinden haksız kazanç kapısına dönüştürülmesine müsaade edilmeyecektir.”
Soruşturma kapsamındaki kişilere yönelik iddialar, yargılama sonucunda kesinleşinceye kadar suçlama niteliği taşıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
