Ersin AKBOYUN
Köşe Yazarı
Ersin AKBOYUN
 

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE SORULAR !...

Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş geçtiğimiz hafta Kentsel Dönüşümle ilgili toplantı yaptı, Bu toplantıda çarşı merkezinde oldukça geniş sayılabilecek bir alan ile Sanayi Çarşısı'nda Kentsel Dönüşüme gidileceğini anlattı… Ellibeş’in projesi elbette göz kamaştırıcıydı… Gölcük merkezinin adeta yeniden inşa edilecek olması elbette herkesi sevindirdi.. Gerek kent basını gerekse vatandaşlar konuyu sahiplendi.. Ancak ; Aradan geçen sürede heyecan yerini kaygılara bıraktı… Nasıl olacaktı bu Kentsel Dönüşüm ?.. Başkan Mehmet Ellibeş, ön çalışmanın 9 ay süreceğini, 18 ila 24 ay içinde de inşaatın bitirleceğini anlatmıştı.. Yani, kaba bir hesapla 3 yılı bulacak bu dönüşüm.. Elbette bu bölgede evi olan, iş yeri olan vatandaş ta bugünlerde kapı kapı dolaşıp sorularına çae arıyor… En büyük sorun, 1,5- 2 yıl sürecek olan inşaat süresince esnaf ne yapacak ? Sayıları 700’ü bulduğu söylenen bu bölge esnafı nereye gidecek ? Nerede dükkan tutacak ? İşini nasıl devam ettirecek ? Başka bir yere gitse gidemez !.. Gölcük de bu sayıda esnafı barındırabilecek dükkan, çarşı yakınlarında yok !.. Hiç iş yapmasa nasıl geçinecek ? Yani esnaf bu konuda huzursuz.. Geçtiğimiz gün bu konuda uzman olan bir dostumuz şunları söyledi ; “ Kentsel dönüşüm için, yıkılacak olan binanın üç te ikisinin bu dururu kabul etmesi gerek. Yani, bir binada üç daire sahibi varsa iki kişiden onay alınması gerekiyor. Bu durumda kabul etmeyen üçüncü kişinin dairesi mahkeme kararı ile satılabiliyor ya da yıktırılabiliyor..Böylesine büyük bir alanda onlarca bina var..Bu bina sahipleri nasıl ikna edilecek ? Binalarda yeterli onay alınamazsa ne yapılacak.?” Sözler bunlar… Bu sözleri destekleyen de bir Fikirtepe bir de Gebze örnekleri var.. Fikirtepe de kentsel dönüşüme direnen bir bina sahibinin evi yıkılamamış, çevre tüm binalar yıkılmasına rağmen bu bina tek başına ortada kalmıştı.. Diğer örnek ise Gebze de yaşanmış, evini viyadük için vermeyen bir ev sahibi , viyadükün ortasında yaşamaya devam etmişti.. Sözün özü; Kentsel Dönüşüm elbette yapılmalı.. Ancak vatandaşında esnafın da kafası karışık.. Bence aydınlatıcı bilgi verici çalışmalar arttırılmalı..
Ekleme Tarihi: 02 Aralık 2014 - Salı

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE SORULAR !...

Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş geçtiğimiz hafta Kentsel Dönüşümle ilgili toplantı yaptı,

Bu toplantıda çarşı merkezinde oldukça geniş sayılabilecek bir alan ile Sanayi Çarşısı'nda Kentsel Dönüşüme gidileceğini anlattı…

Ellibeş’in projesi elbette göz kamaştırıcıydı…

Gölcük merkezinin adeta yeniden inşa edilecek olması elbette herkesi sevindirdi..

Gerek kent basını gerekse vatandaşlar konuyu sahiplendi..

Ancak ;

Aradan geçen sürede heyecan yerini kaygılara bıraktı…

Nasıl olacaktı bu Kentsel Dönüşüm ?..

Başkan Mehmet Ellibeş, ön çalışmanın 9 ay süreceğini,

18 ila 24 ay içinde de inşaatın bitirleceğini anlatmıştı..

Yani, kaba bir hesapla 3 yılı bulacak bu dönüşüm..

Elbette bu bölgede evi olan, iş yeri olan vatandaş ta bugünlerde kapı kapı dolaşıp sorularına çae arıyor…

En büyük sorun, 1,5- 2 yıl sürecek olan inşaat süresince esnaf ne yapacak ?

Sayıları 700’ü bulduğu söylenen bu bölge esnafı nereye gidecek ?

Nerede dükkan tutacak ?

İşini nasıl devam ettirecek ?

Başka bir yere gitse gidemez !..

Gölcük de bu sayıda esnafı barındırabilecek dükkan, çarşı yakınlarında yok !..

Hiç iş yapmasa nasıl geçinecek ?

Yani esnaf bu konuda huzursuz..

Geçtiğimiz gün bu konuda uzman olan bir dostumuz şunları söyledi ;

“ Kentsel dönüşüm için, yıkılacak olan binanın üç te ikisinin bu dururu kabul etmesi gerek. Yani, bir binada üç daire sahibi varsa iki kişiden onay alınması gerekiyor. Bu durumda kabul etmeyen üçüncü kişinin dairesi mahkeme kararı ile satılabiliyor ya da yıktırılabiliyor..Böylesine büyük bir alanda onlarca bina var..Bu bina sahipleri nasıl ikna edilecek ? Binalarda yeterli onay alınamazsa ne yapılacak.?”

Sözler bunlar…

Bu sözleri destekleyen de bir Fikirtepe bir de Gebze örnekleri var..

Fikirtepe de kentsel dönüşüme direnen bir bina sahibinin evi yıkılamamış, çevre tüm binalar yıkılmasına rağmen bu bina tek başına ortada kalmıştı..

Diğer örnek ise Gebze de yaşanmış, evini viyadük için vermeyen bir ev sahibi , viyadükün ortasında yaşamaya devam etmişti..

Sözün özü;

Kentsel Dönüşüm elbette yapılmalı..

Ancak vatandaşında esnafın da kafası karışık..

Bence aydınlatıcı bilgi verici çalışmalar arttırılmalı..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.