SALMAN 'YEDİKLERİMİZLE ZEHİRLENİYORUZ'
SALMAN 'YEDİKLERİMİZLE ZEHİRLENİYORUZ'
TÜKODER Gölcük Şube Başkanı Rudvan Salman, Son dönemde özellikle sebze ve meyvelerdeki tarım zehirleri (pestisit) kullanımı konusunda vatandaşların mağdur edildiğini belirtti.
TÜKODER Gölcük Şube Başkanı Rudvan Salman, Son dönemde özellikle sebze ve meyvelerdeki tarım zehirleri (pestisit) kullanımı konusunda vatandaşların mağdur edildiğini belirtti.
GIDA TERÖRÜ
Salman “Son dönemde özellikle sebze ve meyvelerdeki tarım zehirleri (pestisit) kullanımı konusunda derneğimize çok yoğun şikayetler ulaşmaktadır. Tüketiciler hem sağlıksız ürünlerle karşı karşıya kalmakta hem de bu durumu fırsata çeviren bazı satıcıların fahiş fiyat uygulamalarıyla mağdur edilmektedir.
Greenpeace Türkiye tarafından İstanbul’daki pazaryerlerinden toplanan 155 sebze ve meyve örneği, akredite bir laboratuvarda analiz ettirilmiş ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ne yazık ki her 3 örnekten 1’inde, Türk Gıda Kodeksi’nde belirtilen maksimum pestisit limitinin aşıldığı tespit edilmiştir. Bu durumun adı açıktır: Gıda Terörü.
Bu kapsamda Tüketiciyi Koruma Dernekleri olarak: 1. Tarım ve Orman Bakanlığı’na resmi bir yazı göndererek: Denetimlerin artırılmasını, Pazar yerlerinde rastgele ürün kontrollerinin yapılmasını,
Limit üstü pestisit içeren ürünlerin ifşa edilmesini, Tüketicinin güvenle alışveriş yapabileceği denetimli satış noktalarının duyurulmasını talep edebiliriz.
2. Ortak bir basın açıklaması ile kamuoyunu bilgilendirerek, tüketicilerin sağlıklı ürün talebine destek verebiliriz.
3. TÜKETİCİ SAĞLIĞI İÇİN ALARM VERİYORUZ başlıklı bir farkındalık kampanyası başlatarak sosyal medya ve yerel basında ses getirecek içerikler hazırlayabiliriz.
4. Gerekirse sivil toplum gücümüzle birlikte hukuki girişim başlatabilir, ilgili satıcı ve üreticiler hakkında suç duyurusunda bulunabiliriz.
Sağlıklı gıdaya erişim bir lüks değil, temel bir insan hakkıdır. Gıda güvenliği, yalnızca üretici ve satıcının değil, toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğundadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.