KOCATÜRK ‘PANDEMİDE KİRA İNDİRİM HAKKI VERİLEBİLİYOR’

Ekonomi 04.10.2020 - 17:53, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:17
 

KOCATÜRK ‘PANDEMİDE KİRA İNDİRİM HAKKI VERİLEBİLİYOR’

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, kiracılar ve mülk sahipleri arasında pandemi dolayısıyla verilebilecek kararlar hakkında açıklamalarda bulundu. Kocatürk, “Pandemi mücbir sebep olarak görülüyor” dedi

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, pandemi dolayısıyla kiracılar ve mülk sahipleri arasında kiraya ilişkin yaşanabilecek bazı durumlarla ilgili olarak düşüncelerini dile getirdi. Başkan Kocatürk, konu hakkında yaptığı açıklamada “Koronavirüspandemisinden ötürü kapalı kalan işyerlerinde kiracı ile mülk sahipleri arasında, kiralara yönelik olarak birtakım sorunların oluştuğunu gördük. Yargıtay da bu konu ile ilgili olarak içtihatlarına göre pandemiyi mücbir sebep olarak görüyor” dedi.  ‘PANDEMİDE KİRA İNDİRİM HAKKI VERİLEBİLİYOR’ Açıklamasına devam eden Başkan Kocatürk, “Mücbir sebep olan pandemide, karar olarak kirayı kaldırmıyor fakat kira indirim hakkını, kira ödenemeyecek durumda ise tazminatsız fesih hakkını kiracıya veriyor. Bu durumu bazı işyerlerinde ve konutlarda gördük. Mülk sahipleri ile kiracılar arasında kira, hukuki bir sorun olarak ortaya çıktı. Mücbir sebep olan pandemi de Yargıtay’ın bu kararı vermesinde kilit rol oynadı. Mücbir sebep olduğu için kiracılar, mevcut kiralarından indirim talep edebilir. Ödeme yapamayacak durumda ise tazminatsız fesih hakkını kullanmak isteyebilir fakat bu durumda kiralanan yeri de boşaltması gerekir” dedi.  ‘İSTEĞE BAĞLI MASRAFLAR, EV SAHİBİNE YÜKLENEMİYOR’ Başkan Kocatürk, açıklamasının sonunda “Bir de mülklerde yapılan masrafların kiracıya mı yoksa ev sahibine mi ait olduğu konusu, tartışmalara sebep oluyor. Bunu da açıklamak gerekir. Bina, ortak kullanım yerleri de dairelerde yapılan bakım ve düzenlemeleri kimin ödeyeceği konusu anlaşmazlıkları ortaya çıkarıyor. Binalarda yapılan tadilat ve onarımlar, mülk sahipleri tarafından karşılanır. Günlük hizmet giderleri ise kiracılar tarafından verilir. Binalarda çatı değişikliği, dış cephe düzenlemesi, apartman araç gereçlerinin tamir masrafları, asansör bakımları gibi konularda masraf, ev sahipleri tarafından giderilir. Kiracılar, oturdukları evlerde boya gibi işler yaptırırsa bunu kendileri karşılar. Yani isteğe bağlı yapılan masraflar, ev sahibine yüklenemiyor. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan tadilat yapılamıyor” dedi. 
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, kiracılar ve mülk sahipleri arasında pandemi dolayısıyla verilebilecek kararlar hakkında açıklamalarda bulundu. Kocatürk, “Pandemi mücbir sebep olarak görülüyor” dedi

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, pandemi dolayısıyla kiracılar ve mülk sahipleri arasında kiraya ilişkin yaşanabilecek bazı durumlarla ilgili olarak düşüncelerini dile getirdi. Başkan Kocatürk, konu hakkında yaptığı açıklamada “Koronavirüspandemisinden ötürü kapalı kalan işyerlerinde kiracı ile mülk sahipleri arasında, kiralara yönelik olarak birtakım sorunların oluştuğunu gördük. Yargıtay da bu konu ile ilgili olarak içtihatlarına göre pandemiyi mücbir sebep olarak görüyor” dedi.

 ‘PANDEMİDE KİRA İNDİRİM HAKKI VERİLEBİLİYOR’

Açıklamasına devam eden Başkan Kocatürk, “Mücbir sebep olan pandemide, karar olarak kirayı kaldırmıyor fakat kira indirim hakkını, kira ödenemeyecek durumda ise tazminatsız fesih hakkını kiracıya veriyor. Bu durumu bazı işyerlerinde ve konutlarda gördük. Mülk sahipleri ile kiracılar arasında kira, hukuki bir sorun olarak ortaya çıktı. Mücbir sebep olan pandemi de Yargıtay’ın bu kararı vermesinde kilit rol oynadı. Mücbir sebep olduğu için kiracılar, mevcut kiralarından indirim talep edebilir. Ödeme yapamayacak durumda ise tazminatsız fesih hakkını kullanmak isteyebilir fakat bu durumda kiralanan yeri de boşaltması gerekir” dedi.

 ‘İSTEĞE BAĞLI MASRAFLAR, EV SAHİBİNE YÜKLENEMİYOR’

Başkan Kocatürk, açıklamasının sonunda “Bir de mülklerde yapılan masrafların kiracıya mı yoksa ev sahibine mi ait olduğu konusu, tartışmalara sebep oluyor. Bunu da açıklamak gerekir. Bina, ortak kullanım yerleri de dairelerde yapılan bakım ve düzenlemeleri kimin ödeyeceği konusu anlaşmazlıkları ortaya çıkarıyor. Binalarda yapılan tadilat ve onarımlar, mülk sahipleri tarafından karşılanır. Günlük hizmet giderleri ise kiracılar tarafından verilir. Binalarda çatı değişikliği, dış cephe düzenlemesi, apartman araç gereçlerinin tamir masrafları, asansör bakımları gibi konularda masraf, ev sahipleri tarafından giderilir. Kiracılar, oturdukları evlerde boya gibi işler yaptırırsa bunu kendileri karşılar. Yani isteğe bağlı yapılan masraflar, ev sahibine yüklenemiyor. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan tadilat yapılamıyor” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.