LASTİK İŞ

G.S.SİGORTASI VE BORCUNUN YAPILANDIRILMASI

07.10.2016 - 18:12, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

G.S.SİGORTASI VE BORCUNUN YAPILANDIRILMASI

 01.10.2008 tarihinde 5510 sayılı kanuna yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası 01.01.2012 tarihinden itibaren Türkiye'de ikamet edip herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar için zorunlu hale gelmiştir. Sigortalı olarak çalışanlar, emekli maaşı alanlar ile bunların eşleri hak sahibi çocukları ve hak sahibi yoksul durumdaki anne ve babası ile işsizlik maaşı alanların işsizlik maaşı aldığı süre boyunca genel sağlık sigortası primi ödeme zorunluluğu yoktur. Bunların dışında herhangi bir sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmayanlar gelir testi yaptırarak çıkan aylık primi ödemeleri ile sağlık yardımlarından faydalanabilirler. Aylık ödenen GSS primi sadece sağlık hizmetlerinden yararlanmak için olup emeklilik hesaplamalarına bir etki etmemektedir.               Sigortalı olarak part-time çalışılması durumunda yani ayda 30 günden az çalışanlar sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için 30 günden eksik olan günlerini gelir testi sonucuna göre 30 güne tamamlayarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Ancak puantaj usulü ile 30 günden az çalışanlar yani KOD- 7 ye göre çalışanlar 30 günden eksik çalışmış olsalar bile GSS prim ödeme zorunluluğu olmadan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.        Genel sağlık sigortasında çocukların durumu ise şöyledir; anne veya babası sigortalı olup 18 yaşını doldurmuş ve öğrenim görmüyorsa gelir testi yaptırarak GSS prim ödemesi çıkar, gene anne veya baba sigortalı olup liseye gidenler için 20 yaş, üniversite okuyanlar için ise 25 yaşını doldurmuş olanlar gelir testi yaptırıp GSS primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.           Gelir testi hesaplamasında ise hane halkının toplam kazancı kişi sayısına bölünerek bulunan rakama göre GSS primi borçlanılacaktır. Yapılan gelir testinin sonucu gelir seviyesi G-1 çıkarsa ödenecek prim en az 65,88 TL, G-2 çıkanlar ise 197, 71 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Hiç gelir testi yaptırmayanlara GSS prim borcu en yüksekten hesaplanıyor. 6756 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması Kanuna göre hiç gelir testi yaptırmayanlar 2 Ocak 2017’ ye kadar yerleşim yerlerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurarak kendilerine çıkan GSS primini yapılandırıp faizsiz ve mevduat farksız 12 eşit taksiti ödeyebilirler. Peşin ödeme veya taksitli ödemede en geç tarih 28 Şubat 2017 tarihidir. Böylelikle GSS borcu olup sağlık hizmetlerinden faydalanamayanlar tekrardan sağlık hizmeti alabilirler.  

 01.10.2008 tarihinde 5510 sayılı kanuna yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası 01.01.2012 tarihinden itibaren Türkiye'de ikamet edip herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar için zorunlu hale gelmiştir. Sigortalı olarak çalışanlar, emekli maaşı alanlar ile bunların eşleri hak sahibi çocukları ve hak sahibi yoksul durumdaki anne ve babası ile işsizlik maaşı alanların işsizlik maaşı aldığı süre boyunca genel sağlık sigortası primi ödeme zorunluluğu yoktur. Bunların dışında herhangi bir sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmayanlar gelir testi yaptırarak çıkan aylık primi ödemeleri ile sağlık yardımlarından faydalanabilirler. Aylık ödenen GSS primi sadece sağlık hizmetlerinden yararlanmak için olup emeklilik hesaplamalarına bir etki etmemektedir.

              Sigortalı olarak part-time çalışılması durumunda yani ayda 30 günden az çalışanlar sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için 30 günden eksik olan günlerini gelir testi sonucuna göre 30 güne tamamlayarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Ancak puantaj usulü ile 30 günden az çalışanlar yani KOD- 7 ye göre çalışanlar 30 günden eksik çalışmış olsalar bile GSS prim ödeme zorunluluğu olmadan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

       Genel sağlık sigortasında çocukların durumu ise şöyledir; anne veya babası sigortalı olup 18 yaşını doldurmuş ve öğrenim görmüyorsa gelir testi yaptırarak GSS prim ödemesi çıkar, gene anne veya baba sigortalı olup liseye gidenler için 20 yaş, üniversite okuyanlar için ise 25 yaşını doldurmuş olanlar gelir testi yaptırıp GSS primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

          Gelir testi hesaplamasında ise hane halkının toplam kazancı kişi sayısına bölünerek bulunan rakama göre GSS primi borçlanılacaktır. Yapılan gelir testinin sonucu gelir seviyesi G-1 çıkarsa ödenecek prim en az 65,88 TL, G-2 çıkanlar ise 197, 71 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Hiç gelir testi yaptırmayanlara GSS prim borcu en yüksekten hesaplanıyor. 6756 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması Kanuna göre hiç gelir testi yaptırmayanlar 2 Ocak 2017’ ye kadar yerleşim yerlerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurarak kendilerine çıkan GSS primini yapılandırıp faizsiz ve mevduat farksız 12 eşit taksiti ödeyebilirler. Peşin ödeme veya taksitli ödemede en geç tarih 28 Şubat 2017 tarihidir. Böylelikle GSS borcu olup sağlık hizmetlerinden faydalanamayanlar tekrardan sağlık hizmeti alabilirler.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.