LASTİK İŞ

KAPLAN ''GİRİŞİMLER YÜZEYSEL OLARAK KALDI''

Gölcük 16.08.2016 - 17:28, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

KAPLAN ''GİRİŞİMLER YÜZEYSEL OLARAK KALDI''

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin 17. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Hürriyet mesajında şu ifadelere yer verdi: “Tam 17 yıl önce bugün, merkez üssü İzmit Gölcük olarak kayda geçen 17 Ağustos 1999 depreminde 17 bin 480 insan yaşamını kaybetti. Yüz binlerce insanımız yaralandı ve evsiz barksız kaldı. Türkiye, Dünya’da meydana gelen depremlerin yaklaşık yüzde 25'inin oluştuğu bölgenin en tehlikeli kesiminde yer almaktadır. Türkiye’nin önemli yerleşim alanlarının neredeyse tamamı, altta aktif faylar üzerinde kuruludur. Bu yerleşim yerlerinde de milyonlarca insan yaşamaktadır. Ancak; ‘Allahım bir daha böyle acı yaşatmasın’ diye dua ettiğimiz 17 sene boyunca görüyoruz ki olası şiddetli bir depreme hazırlık konusunda pek bir ilerleme kaydedilemedi. GİRİŞİMLER YÜZEYSEL OLARAK KALDI Kabul edilmeli ki büyük depremin akabinde, kanunlar çıkarıldı, bakanlıklarda ayrı ayrı genel müdürlükler oluşturuldu, toplumu bilinçlendirme maksadıyla pek çok girişimde bulunuldu. Ama ne var ki bütün bunlar yüzeysel olarak kaldı. Dillere pelesenk olan ‘Kentsel Dönüşüm’, depremi bir araç olarak kullanan kesimler tarafından kentsel alanda yeni rantlar doğurmuştur. Çok az sayıda örnek dışında uygulama, kentsel dönüşümden daha çok bina yenileme çalışması hâline dönüşmüştür. 17 Ağustos Gölcük Depremi’nden bu yana halen daha orta hasarlı binalarda yaşamaya mahkum pek çok vatandaşımız bulunmaktadır. Bu insanlarımızın oturdukları evler, yaşanabilecek orta şiddette bir depremde mezar olacaktır. Sonrasında da hepimizin çok iyi bildiği o, ‘Sesimi duyan var mı?’lar kulaklarımızda çınlayacak, yüreklerimizi dağlayacaktır.  BİR AN ÖNCE SOMUT ADIMLARI ATMALIYIZ Aynı acıların yeniden yaşanmaması için orta hasarlı binaların bir an önce güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunca yıl bu binaları görmezden gelen ve kentin asli sorunundan ziyade makyajıyla ilgilenmeyi seçen belediyeler bu yanlışın neresinden dönerse kardır. ‘Yüz binlerce insanımızı kaybettik’ demek yerine, ‘Deprem bizi yenemedi, depremle yaşamaya alıştık’ diyebilmek için bir an önce somut adımları atmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle beraber; 17 Ağustos Gölcük Depremi’nde kaybettiğimiz insanlarımızı rahmetle anıyor, geride kalan ailelerine sabır diliyorum.”
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin 17. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Hürriyet mesajında şu ifadelere yer verdi: “Tam 17 yıl önce bugün, merkez üssü İzmit Gölcük olarak kayda geçen 17 Ağustos 1999 depreminde 17 bin 480 insan yaşamını kaybetti. Yüz binlerce insanımız yaralandı ve evsiz barksız kaldı. Türkiye, Dünya’da meydana gelen depremlerin yaklaşık yüzde 25'inin oluştuğu bölgenin en tehlikeli kesiminde yer almaktadır. Türkiye’nin önemli yerleşim alanlarının neredeyse tamamı, altta aktif faylar üzerinde kuruludur. Bu yerleşim yerlerinde de milyonlarca insan yaşamaktadır. Ancak; ‘Allahım bir daha böyle acı yaşatmasın’ diye dua ettiğimiz 17 sene boyunca görüyoruz ki olası şiddetli bir depreme hazırlık konusunda pek bir ilerleme kaydedilemedi.

GİRİŞİMLER YÜZEYSEL OLARAK KALDI
Kabul edilmeli ki büyük depremin akabinde, kanunlar çıkarıldı, bakanlıklarda ayrı ayrı genel müdürlükler oluşturuldu, toplumu bilinçlendirme maksadıyla pek çok girişimde bulunuldu. Ama ne var ki bütün bunlar yüzeysel olarak kaldı. Dillere pelesenk olan ‘Kentsel Dönüşüm’, depremi bir araç olarak kullanan kesimler tarafından kentsel alanda yeni rantlar doğurmuştur. Çok az sayıda örnek dışında uygulama, kentsel dönüşümden daha çok bina yenileme çalışması hâline dönüşmüştür. 17 Ağustos Gölcük Depremi’nden bu yana halen daha orta hasarlı binalarda yaşamaya mahkum pek çok vatandaşımız bulunmaktadır. Bu insanlarımızın oturdukları evler, yaşanabilecek orta şiddette bir depremde mezar olacaktır. Sonrasında da hepimizin çok iyi bildiği o, ‘Sesimi duyan var mı?’lar kulaklarımızda çınlayacak, yüreklerimizi dağlayacaktır.
 BİR AN ÖNCE SOMUT ADIMLARI ATMALIYIZ
Aynı acıların yeniden yaşanmaması için orta hasarlı binaların bir an önce güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunca yıl bu binaları görmezden gelen ve kentin asli sorunundan ziyade makyajıyla ilgilenmeyi seçen belediyeler bu yanlışın neresinden dönerse kardır. ‘Yüz binlerce insanımızı kaybettik’ demek yerine, ‘Deprem bizi yenemedi, depremle yaşamaya alıştık’ diyebilmek için bir an önce somut adımları atmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle beraber; 17 Ağustos Gölcük Depremi’nde kaybettiğimiz insanlarımızı rahmetle anıyor, geride kalan ailelerine sabır diliyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.