LASTİK İŞ

SERAMİK ÇALIŞTAYI YAPILDI

21.05.2015 - 19:38, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

SERAMİK ÇALIŞTAYI YAPILDI

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü 'Gölcük Vizyon 2023' ‘5. Uluslararası Seramik Sempozyumu’ projesi kapsamında, ‘Prof. Türker Özdoğan Aletsiz Seramik Şekillendirme Çalıştayı’ yapıldı.

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü 'Gölcük Vizyon 2023'  ‘5. Uluslararası Seramik Sempozyumu’ projesi kapsamında,  ‘Prof. Türker Özdoğan Aletsiz Seramik Şekillendirme Çalıştayı’ yapıldı. Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu’nda (MYO) gerçekleşen çalıştaya, Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mine Can, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, onursal sanatçılar Prof. Türker Özdoğan, Mustafa Tunçalp, Zehra Çobanlı, davetli sanatçılar ve MYO öğrencileri katıldı. İlk olarak söz alan Prof. Türker Özdoğan, “Seramik insanların var oluşundan bu yana yer alan bir olgudur” diyerek sözlerine başladı. Prof. Özdoğan, seramikte mutlaka bilinmesi gerekenin, hiçbir alet kullanmadan el ile oynayarak bir şey üretmek olduğunu ifade ederek bu tekniğin seramikte pinch olarak anıldığını belirtti. Özdoğan, “Eğer pinch metodunu iyi bilirseniz her metodu yaparsınız, çünkü pinchte çamurun kalınlığının sizin tarafınızdan her an kontrol edilmesi ve sıkılması size o çamurun özünü yansıtır’ dedi. Prof. Özdoğan Aletsiz seramik şekillendirme sürecini ise şöyle anlattı: ‘Çamuru iki parmakla sıkın, çevirip bir daha aynısını yapın, sıktığınız zaman çamur açılacak, sizin yapacağınız şeye karşı çamur genişleyecek, bunu önlemek için çamuru içeriye doğru sıkın, çamurun yüksekliği artacak, çamurun yüksekliği artınca başparmağı alet olarak kullanın, parmağı kullanıp büyütmeye başlayın, mutlaka yaptığınız her işte yükseklik olmayacak genişleyecek, genişleyince de aynı zamanda çökecek, işin alt kısmındaki kalınlığı yok edin, iki parmağınızı çamurun içine sokun, baş parmağınızla bunu esnetip içeriye doğru bükün, çamurun üstünü dışarıdan okşayarak istediğimiz şekli verin, parmaklarınızın işlevi limitli fakat iş büyümeye gelince, parmağınız yerine yumruğunuzu kullanın.  Ayrıca Özdoğan, ‘Çamurla oynamak ve işi heykel havasına getirmek, bir sketch making yani çizim yapma yeteneğiyle eşdeğer olmalı ve formlardaki dokuyu yakalayıp o dokudan istifade ettirilmelidir’ diye ekledi. Aletsiz Seramik Şekillendirme Çalıştayı, Prof. Türker Özdoğan’ın TRT Türk’te yayınlanan, ‘Uzaktaki Yaşam’ belgeselinin davetli sanatçılar ve MYO öğrencileri tarafından izlenmesiyle sona erdi.
Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü 'Gölcük Vizyon 2023' ‘5. Uluslararası Seramik Sempozyumu’ projesi kapsamında, ‘Prof. Türker Özdoğan Aletsiz Seramik Şekillendirme Çalıştayı’ yapıldı.

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü 'Gölcük Vizyon 2023'  ‘5. Uluslararası Seramik Sempozyumu’ projesi kapsamında,  ‘Prof. Türker Özdoğan Aletsiz Seramik Şekillendirme Çalıştayı’ yapıldı.

Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu’nda (MYO) gerçekleşen çalıştaya, Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mine Can, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, onursal sanatçılar Prof. Türker Özdoğan, Mustafa Tunçalp, Zehra Çobanlı, davetli sanatçılar ve MYO öğrencileri katıldı.

İlk olarak söz alan Prof. Türker Özdoğan, “Seramik insanların var oluşundan bu yana yer alan bir olgudur” diyerek sözlerine başladı. Prof. Özdoğan, seramikte mutlaka bilinmesi gerekenin, hiçbir alet kullanmadan el ile oynayarak bir şey üretmek olduğunu ifade ederek bu tekniğin seramikte pinch olarak anıldığını belirtti. Özdoğan, “Eğer pinch metodunu iyi bilirseniz her metodu yaparsınız, çünkü pinchte çamurun kalınlığının sizin tarafınızdan her an kontrol edilmesi ve sıkılması size o çamurun özünü yansıtır’ dedi.

Prof. Özdoğan Aletsiz seramik şekillendirme sürecini ise şöyle anlattı: ‘Çamuru iki parmakla sıkın, çevirip bir daha aynısını yapın, sıktığınız zaman çamur açılacak, sizin yapacağınız şeye karşı çamur genişleyecek, bunu önlemek için çamuru içeriye doğru sıkın, çamurun yüksekliği artacak, çamurun yüksekliği artınca başparmağı alet olarak kullanın, parmağı kullanıp büyütmeye başlayın, mutlaka yaptığınız her işte yükseklik olmayacak genişleyecek, genişleyince de aynı zamanda çökecek, işin alt kısmındaki kalınlığı yok edin, iki parmağınızı çamurun içine sokun, baş parmağınızla bunu esnetip içeriye doğru bükün, çamurun üstünü dışarıdan okşayarak istediğimiz şekli verin, parmaklarınızın işlevi limitli fakat iş büyümeye gelince, parmağınız yerine yumruğunuzu kullanın.

 Ayrıca Özdoğan, ‘Çamurla oynamak ve işi heykel havasına getirmek, bir sketch making yani çizim yapma yeteneğiyle eşdeğer olmalı ve formlardaki dokuyu yakalayıp o dokudan istifade ettirilmelidir’ diye ekledi.

Aletsiz Seramik Şekillendirme Çalıştayı, Prof. Türker Özdoğan’ın TRT Türk’te yayınlanan, ‘Uzaktaki Yaşam’ belgeselinin davetli sanatçılar ve MYO öğrencileri tarafından izlenmesiyle sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.