LASTİK İŞ

AKAR; TABUT EVLER DE YAŞAM DEVAM EDİYOR

Kocaeli 10.02.2015 - 20:20, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

AKAR; TABUT EVLER DE YAŞAM DEVAM EDİYOR

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında hasar gören binalarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını belirterek konuya ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi.

4 İL’DE 400 BİN HASARLI BİNA Akar, Türkiye’nin %96’sının deprem kuşağında yer aldığını belirterek Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında 103.000 ağır hasarlı, 119.000 orta hasarlı, 128.000 hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400.000 yapının hasar gördüğünü ancak geçen 16 yıl da hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işleminin hala sonuçlandırılamadığını, bu alanda sıkıntıların yaşandığının da resmi ağızlardan belirtildiğinin altını çizerek TBMM’nin konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurmasının zorunlu olduğu söyledi. KOCAELİ’DE HASARLI BİNALAR NOLDU? Akar, Kocaeli de önce yapılan tespitlerde 617 adet yıkılması gereken binanın açıklandığını ancak Kocaeli Valiliğinin 2012 yılında tekrar yaptıkları tespitlerde bu rakamının 3.756’ya çıktığı ve bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğunun, yıkılması gereken binalarda  4 bin 200 kiracının bulunduğunun açıklandığını belirterek konunun ciddiyetine dikkat çekti. Konuya ilişkin açıklama yapan Akar; Kentesel dönüşüm planının özellikle Deprem bölgelerindeki iller için hayati önem taşıdığını ancak bu konuda kılı kıpırdamayan belediyeninde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirterek, Fuar alanını kentsel dönüşüm alanı ilan eden Büyükşehirin depremde hasar gören bölgeler de ise hiçbir projesinin bulunmamasının eksikliğine dikkat çekerek Kocaeli’deki eksikliklere acılar yaşanmadan gerekli tedbirler alınmalı ve planlar yapılmalı dedi. Depremde mal ve can kaybını önlemenin en etkili ve en ucuz yönteminin binaları, depremi göz önüne alarak depreme karşı dayanıklı yapmak olduğunu belirten Akar,  bu yüzden Meclis olarak depreminin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illeri ile yine bu depremlerde etkilenen ve olası bir depremin de beklendiği İstanbul’ da orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının amaca ve tekniğe uygun yapılıp yapılmadığının, bu konuda bugüne kadar yaşanan aksaklıkların neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması için Amayasanın 98’nci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.  
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında hasar gören binalarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını belirterek konuya ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi.

4 İL’DE 400 BİN HASARLI BİNA

Akar, Türkiye’nin %96’sının deprem kuşağında yer aldığını belirterek Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında 103.000 ağır hasarlı, 119.000 orta hasarlı, 128.000 hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400.000 yapının hasar gördüğünü ancak geçen 16 yıl da hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işleminin hala sonuçlandırılamadığını, bu alanda sıkıntıların yaşandığının da resmi ağızlardan belirtildiğinin altını çizerek TBMM’nin konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurmasının zorunlu olduğu söyledi.

KOCAELİ’DE HASARLI BİNALAR NOLDU?

Akar, Kocaeli de önce yapılan tespitlerde 617 adet yıkılması gereken binanın açıklandığını ancak Kocaeli Valiliğinin 2012 yılında tekrar yaptıkları tespitlerde bu rakamının 3.756’ya çıktığı ve bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğunun, yıkılması gereken binalarda  4 bin 200 kiracının bulunduğunun açıklandığını belirterek konunun ciddiyetine dikkat çekti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Akar; Kentesel dönüşüm planının özellikle Deprem bölgelerindeki iller için hayati önem taşıdığını ancak bu konuda kılı kıpırdamayan belediyeninde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirterek, Fuar alanını kentsel dönüşüm alanı ilan eden Büyükşehirin depremde hasar gören bölgeler de ise hiçbir projesinin bulunmamasının eksikliğine dikkat çekerek Kocaeli’deki eksikliklere acılar yaşanmadan gerekli tedbirler alınmalı ve planlar yapılmalı dedi.

Depremde mal ve can kaybını önlemenin en etkili ve en ucuz yönteminin binaları, depremi göz önüne alarak depreme karşı dayanıklı yapmak olduğunu belirten Akar,  bu yüzden Meclis olarak depreminin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illeri ile yine bu depremlerde etkilenen ve olası bir depremin de beklendiği İstanbul’ da orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının amaca ve tekniğe uygun yapılıp yapılmadığının, bu konuda bugüne kadar yaşanan aksaklıkların neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması için Amayasanın 98’nci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.