KOCAELİ FUARINDA KIRGIZ BİR YAZAR: BAKTIBEK MAKSÜTOV

1916 Türkistan ayaklanmasının tarihi belgesel romanını yazan Maksütov, fuar boyunca Avrasya Yazarlar Birliği standında okuyucularla birlikte olacak. Avrasya Yazarlar Birliği’nde kendisiyle konuştuğumuz Baktıbek Maksütov ile tercümanı ve aynı zamanda kitabın çevirmeni vasıtasıyla konuştuk.

1947 Yılında doğan Maksütov 1969 yılında Kırgız Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’ni bitirmiş. 1969-1990 Yılları arasında doğduğu Koçkor ilçesinde muhasebeci, ekonomist ve yönetim kurulu başkanlığı gibi görevlerde bulunmuş ve aynı zamanda köy meclis başkanlığı yapmış. 1962 yılından başlayarak çeşitli kitaplar, piyesler yazmış ve 1990-1995 yıllarında Kırgız Cumhuriyeti Meclisinde milletvekilliği yapmış. 1994 Yılından beri Kırgızistan Yazarlar Birliği üyesi olan Baktıbek Maksütov evli ve dört çocuğu var. Yazar, çoğu tarih alanında olmak üzere altmış kadar kitaba imza atmış.

Ülkemizde Bengü yayınlarından birkaç gün önce çıkarak fuara yetiştirilen bu kitabın öyküsü aslında oldukça uzun. 1991 Yılından beri çeşitli belgeleri inceleyen Maksütov, Ürkün katliamının 100. Yılında bu olayın bilinmesi ve anılması amacıyla yapılmış olan bu çalışmayı hazırlanmış. Kitap 1916 yılında yaşanan olaylardan kesitler sunma amacıyla yazılmış.

Aslında Kırgızca ve Türkçe arasındaki kelimelerin yüzde 40 oranında aynı olduğu, belli bir pratikten sonra yaklaşık yarısının anlaşılabileceği, kalan yarısının ise çalışarak ve pratik yaparak öğrenilebileceğini belirten Baktıbek Maksütov, tarihimiz ve atalarımız konusunda birçok ortak noktamız bulunduğunu ifade etti.

Yazar Baktıbek Maksütov TRT Avaz’da hem kitabıyla, hem  de 1916 Ürkün olaylarıyla ilgili olarak kayda alınan 45 dakikalık programı Youtube  internet sitesinden izleyebilirsiniz. Gerek Rusya, gerekse Türki devletlerin tarihçesine ilgi duyanların hem yazarı, hem de kitabı kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz.