VALİ AKSOY ''COĞRAFİ İŞARETLEMEDE ESKİKLİĞİMİZ VAR ''

EN İYİ 25 ÜLKEDEN BİRİYİZ
Programda konuşan KOTO meclis Başkanı Akın Doğan, “ Devletlerin gelişmişlik seviyeleri artık sahip oldukları Patentlerle ölçülüyor. Türkiye bu konuda en iyi 25 ülkeden biri. Fakat alınan veriler daha fazla patent üretmemiz gerektiğini bize gösteriyor. Türk Patent Enstitü verilerine göre 2015’te Türkiye’nin patent rakamları 5.512 iken 2016’da yüzde 16 arttırarak 6 445’e ulaştı. Patent  verilerinde bu rakamları belirleyen ise illerin yaptığı sanayi ve üretim faaliyetleridir. Kocaeli İlk 5 il arasına girdi. Patent sayısının arttırılması için tescilli ürünlerin yapılması gerekmektedir.  Kocaeli oluşturduğu iş gücü ile Türkiye’nin önde gelen illerdendir.  Kocaeli yüzölçümü küçük fakat üretime kazandırdıkları ile önde gelen illerdendir. 
 
COĞRAFİ İŞARETLEMEDE ESKİKLİĞİMİZ VAR 
Daha sonrasında konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ilimizin Coğrafi işaretli ürünler konusunda eksik kaldığını belirterek, “ Bugün Kocaeli Ticaret Odamızda patent ve marka konusunda kurum başkan yardımcısı bize sunum yapacak. Kocaeli Türkiye ekonomisinin önemli kentlerinden biri. 2016 vergi gelirlerine baktığımızda 60.02 vergi toplamıyla Türkiye vergi gelirlerinin 11.8’i Kocaeli’de toplanmakta. Böylesine önemli bir kentin patent başvuruları, özel tasarımlarda daha iyi bir konuma taşınmasında tüm Kocaeli’nin belirli bilgi düzeyine ulaşması önem arz ediyor. Özellikle Kocaeli2ne baktığımızda 2016’da marka başvurularında 8, patent başvurularında 5 faydalı model sıralamasında 10’uncu sırasında bulunmaktayız” dedi.
 
MARKA KONUSUNDA 2016'YI AŞTIK
Vali Aksoy daha sonrasında Kocaeli’de sadece 5 Coğrafi işaretli ürün olduğunu ve bunu arttırmak için çalışma yaptıklarını belirterek, 2017 rakamları da tasarım ve marka konusunda 2016’yı aştık. Kocaeli’de eksik kaldığımız konulardan biri Coğrafi işaretlemeler. Ticarileştirebileceğimiz ve daha fazla gelir elde edebileceğimizi birçok yer var. Coğrafi işaretlemede 5 ürün var. Hereke Halısı ve yünü, İzmit Pişmaniyesi, Karamürsel Sepeti gibi Coğrafi işaretlememiz var Bunların arttırılması gerekiyor. Birçok konuda değerimiz var fakat bunlarla ilgili gerekli çalışma yapılmamış. Coğrafi işaretleme yapılan ürünlerin fiyatı iki katı artıyor. Kandıra yoğurdu ve Eşme Ayvası gibi önemli değerlerimiz var. Kocaeli AR-GE birimi olan işletme sayısını da 77’ye çıkardı” şeklinde konuştu.
 
PLAKET ALAN FİRMALAR
KOTO meclisi öncesinde şirket bünyesinde AR-GE çalışma merkezleri açan şu firmalara plaketleri verildi; Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş  proje koordinatörü Selin Keskin, Pak Gıda Üretim Pazarlama AR-GE şefi Filiz alemdar, Magna Otomotiv Sanayi Ticaret Genel Müdürü Serdar Eren ve Program Müdürü İlknur Kuru, İnsan Kaynakları Müdürü Seyhan Dönmez,  Hayat Kimya Sanayi A.Ş AR-GE  merkezi grup müdürü Nihat Toslu, Brisa-Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi A.Ş Teknoloji Direktörü Bahadır Orkun,  Elimsan Şalt Cihazları ve Elektromekanik Sanayi Ticaret A.Ş Teknoloji Direktörü Rıfkı Özgür.