PAZARCININ SORUNU ÇOK

Gölcük pazarcılar odası başkanı Erdoğan Türengül "Gölcük’te kazan Gölcük’te harca sloganımız var. Ama Gölcük’te kazanmaya çalışıyoruz fakat dışardan gelen pazarcılara zabıta engel olmuyor biz müdahalle etmek zorunda kalıyoruz. Konuyla ilgili duyarlı olmanızda fayda var" dedi.

Gölcük Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Erdoğan Türengül, Merkez Mahallesi Preveze Caddesi üzerinde bulunan Ezgi Çay salonunda Toplantı Düzenledi. Toplantıya Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Seyyar Pazarcılar Oda Başkanı Erdoğan Türengil ve çok sayıda pazarcı esnafları katıldı.

ESNAFIN SESİNE KULAK VERİN
Başkan Türengül “esnaflarımız için Gölcük’te kazan Gölcük’te harca sloganımız var. biz esnaf olarak bu sloganımıza her zaman sahip çıkıyoruz. Fakat yetkililerimi nedense esnaflarımızın sesine kulak asmıyorlar. Bu bizleri çok sıkıntıya soktu. Bizler pazarcı esnafı olarak haftanın 7 günü pazar kuruyoruz. Bu pazarda kendi nafakamızı çıkarmaya çalışıyoruz. Ama bizim pazara seyar satıcılar geliyor satış yapıyorlar. Bizler zabıtayı arıyoruz müdahalle etsinler ama zabıta ilgilenmiyor. Bizler müdahale etmek zorunda kalıyoruz. Esnafların bu tür olaylara müdahalle etmesi doğru değil. Bizler vergi veriyoruz seyyar satıcılar vergi vermiyorlar ve bizim işimize engel oluyorlar. Pazar alanımıza yabancı pazarcılar gelip tezgah kuruyor. Bu pazarcılar odaya kaydı yok aynı zamanda pazarda yeri yok. Bunların önlenmesini istiyoruz”dedi.

MODERN PAZAR YERİ İSTİYORUZ
Türengül “ Gölcük’ümüze yakışır kapalı çok amaçlı ve modern bir Pazar alanı yapılmasını talep ediyoruz. Şirinköy kapalı Pazar yeri yapıldı ve burada pazarcı esnaflarımız rahat bir şekilde tezgahlarını açıyorlar. Fakat sizden bu Pazar yerinin etrafının kapatılması pazarcı esnaflarımz ürünlerini burada depolama bir şekilde muhafaza edebilirler. Bizim için çok önem taşıyor. Sizlerden bu isteklerimizi bekliyoruz. Tüm bu isteklerimizin karşısında öncelikle ilçe pazarcılarımıza önem verilmesi ve bu pazarcı arkadaşlarımızın mağdur edilmemesi için sizleden destek bekliyoruz. Öncelik Gölcük esnafına yer verilmesini arzu ediyoruz. Çünkü başka ilçelerde bizlerde kayıtlı olduğumuz için bizde dışarda tezgah açıyoruz. Fakat diğer ilçelerde önce kendi pazarcılarına çok iyi yer verirken bize kaldıysa sonlarda yer veriyorlar. Aynı uygulamayı bizde olması iyi olur. Erdeoğan kapalı Pazar alanın yapım projesi başkan aeallibeş’e teslim ederken, bu projeye uygun yer bulunması gerekir” dedi.

YANGIN ÇIKSA NE OLACAK 
Pazarcı esnaflerı Belediye başkanı mehmet Ellibeş'e sıkıntılarını anlatarak istekte bulundu.  Biz pazarcı esnafı olarak baba mesleğini alarak yola devam ediyoruz. Yanlız buradaki sıkıntı ise ben oğluma yerimi devir edtiğimde belediye bendenden para talep ediyor. Ama baba mesleğini devam ettirmem için babamdan bana devri olursa benim bekar olmam esas almışlar yoksa babamın ödediği gibi bende belediyeye para ödemem gerekir. Bu konuyla ilgili sizlerden destek istiyoruz. birde şu anda Pazar açtığımız Çarşamba pazarı gerçekten çok riskli bir yerdir. Hatta geçtiğimiz günlerde bir vatandaşımız rahatsızlandı Mabulns giremesiği için biz esnaflar olarak bu avatandaşımızı battaniye ile taşıdık. Acilen bu yerin değişmesi çok önemlidir. Birde Pazar devir hakkı yapılırken metresi 500 liradan belediyeden 4 metre 2 bin liradır. Kişi pazarcılığı bırakarak bir başka kişiye devir ettiğinde bu para 2 katına çıkıyor. Bu yer bir 3. kişiye devri sağlandığında bunun bedeli 6 bin liraya yükseliyor. Bununla ilgili bir düzenlemenin olması önem taşıyor” dediler.

KAYITSIZ PAZARCI GELEMEYECEK
Başkan Ellibeş “Zabıtanın Pazar yerindeki kontrolleri aksatmaması gerekir. Buna sizinle hem fikirim ve gerekli çalışmalar yaparız. Gölcük’te kazanmak ve Gölcük’te harcamak hepimizin dileğidir. Biz bu konuda bir araya gelerek bu sıkıntıları en iyi bir şekilde çözeriz. Kayıtsız pazarcılar kesinlikle burada yer açamayacaklar. Biz bu konuda tedbirimizi alacağız. Kapalı pazarın etrafının tamamen kapatılması doğru olamaz. Fakat rüzgarı kesmek için bir duvar yapacağız. Pazar yeri yapmak bişey değil önemli olan yerin bulunmasıdır. Bazar alanında pazarcı esnaflarımızın rahat çalışabilmesi için az bir yer değil büyük bir alana ihtiyaç vardır.  Bakın bir kapalı Pazar alanı yapıyoruz bu yerimiz Hisareyn mevkiinde mevcuttur. Bu Pazar yerimiz bir birbuçuk ay sonra hizmete girecektir. Bu gün gölcük için büyük Pazar alanı gerçekten bulmak kolay değil. 1200 pazarcı esnafımız var fakat bunlardan 900 pazarcımız faaldir. Her pazarcı esnafımıza en az 4 ile 6 metre yer dediğinde birde esnafın girişi çıkışı vatandaşın alanına bakıldığında 36 Dönümden fazla yerin olması gerekir. Biz bu çalışmaların başından beri takipçisiyiz. Bir yer ayarladıkmı hemen yapımına başlayacağız. Bu Pazar alanlarımız faal olarak çalışacak bir Pazar alanı olacaktır. Sanayi Çarşısının bulunduğu yer desek acaba yeterli olacakmı. Çünkü sanayinin yanında bulunan ceza evinin yerine adliye sarayımız yapılacaktır. Fakat bu konuyla ilgili oda birlikleri ile birlikte bir fikir üretmek gerekir. Bu fikir ürediminde doğru mutlaka bulunacaktır”dedi.