ÇANAKÇI ''GİRDİ FİYAT ARTIŞLARI ÇİFTÇİLERİ ÇİLEDEN ÇIKARTIYOR''

Başkan Çanakçı "Çiftçilerimizin en çok kullandığı;

DAP gübresindeki yıllık artış %141

ÜRE gübresindeki artış %95

Tarımsal ilaçlardaki artış oranı %87

Süt yemindeki artış oranı %67

Besi yemindeki artış oranı %62

Tarımsal elektrik artışı %37

Mazot fiyat artış oranı %35

Çiftçilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu mazot mutlaka vergiden muaf olmalıdır. Bu da %60 dolaylarında ucuzlaması anlamına gelmektedir. Turistlik yatlara verilen indirimli tarife çiftçilerimize de uygulanmalıdır.

Gübre üretiminin ham maddesinde %80-85 dışa bağımlıyız, bu durumdan biran önce kurtulmalıyız. Döviz kuru arttıkça gübre fiyatları artıyor. Kendi gübremizi kendimiz üretmeli, yerli ve milli üretim gerçekleştirmeliyiz.

Çiftçilerimizin kullanmış olduğu gübre oranı %94’tür. Avrupa Birliği üyeleri %120 ve Dünya standartları %140 kg bazındadır. Ne kadar gübre artar ise o kadar ürün alınabilir. Bu sebeple gübre fiyatları kontrol altında tutulmalı, süspansiyon mutlaka uygulanmalıdır.

Yem fiyatları olağan üstü artış gösterdiği için süt fiyatları çok düşük kalmıştır. Sanayicimiz sütleri 3.200 krş.’a toplanmaktadır. Bu da süt hayvancılığı yapan çiftçilerimizin zarar etmesi anlamına gelmektedir.

Ulusal süt konseyi Temmuz ayında derhal toplanmalı ve yeni fiyat belirlemelidir. Zarar eden çiftçilerimiz ineklerini kesime göndermektedir. Bu kesimler devam ederse milli felaket olur. Hayvan üretimi düşer süt, peynir, tereyağı fiyatları tavan yapar, tüketici perişan olur.

Yaz aylarının gelmesi ile fiyatlarda dalgalı bir seyir izlenmekte karpuz ve patates tarla fiyatları 50 krş.’a kadar düşerek elde kalmış üretici zarar etmiştir.

Bölgemizde kiraz dip yapmış, bahçede 3 TL’ye kadar düşmüştür. Bu düşük fiyata rağmen kiraz alıcı bulamadığı için, kiraz ağaçları, sahipleri tarafından kesilmeye başlanmıştır. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için tarım bakanlığı tarafından alım garantisi verilmeli ve çiftçinin zararı karşılanmalıdır. Aksi takdirde yakın zamanda üretici bulamayacağız. Yarınlarımızın garantisi için mutlaka tarım bakanlığı yeniden bir yol haritası çizmek zorunda çiftçimiz üretmez ise Türkiye aç kalır, dışa bağımlı bir ülke konumuna geliriz ki, bu da bizim felaketimiz olur" dedi.