LASTİK İŞ
ismail

Orman yangınlarına dikkat!

Gündem 22.08.2013 - 22:49, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

Orman yangınlarına dikkat!

Küçük ihmaller sonucu oluşan ve hektarlarca ormanı yok edebilen yangınlara karşı tedbirli olmak gerekiyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı orman yangınlarına karşı uyarıda bulundu. Sıcak havayla iyice kuruyan otlar ve yapraklar küçük bir kıvılcımla tutuşmaya elverişli hale geliyor. Vatandaşların bu duruma karşı çok dikkatli olmaları gerekiyor. Mangal, sigara ve rastgele atılan şişeler orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Yaz sıcak günlerinde serinlemek için koştuğumuz ormanlarımızı korumak için biraz dikkatli olmak yeterli.   İHMAL VE YANGIN Ormanları yangınlara karşı korumak için piknik ateşini kontrollü yakmak işimiz bittiğinde tam olarak su dökerek söndürmek gerekiyor. Araçlarda seyir halinde iken pencereden atılan sigara izmariti yangınların bir başka sebebini oluşturuyor. Yine piknik sonrası ormanda bırakılan ya da kırılıp atılan cam şişeler güneş ışığıyla birlikte mercek etkisi yaparak yangına sebep oluyor. Yasalarca yasaklanmış olan anız yakmak da yanlış davranış örnekleri arasında yer alıyor.   EKOSİSTEM YOK OLUYOR Dikkatsizce bir davranış hektarlarca ormanı kısa sürede yok edebiliyor. Yangınlar her şeyden önce oksijen kaynaklarımız olan bitki örtüsünün yok olmasına neden oluyor. Orman yangınları yangın alanından kaçma olanağı olmayan tüm canlıları; yavrularını, yuvalarını ve hatta yumurtalarını bile yakarak yok olmalarına neden oluyor. Hayvan ekosistemini ve pek çok habitatı yok ediyor. Bitkilerin tohum ve fidelerini de yok eden yangın, bitkilerin ve hayvanların doğal yaşamını tamamen kökünden kazıyarak yok ediyor.   YANGIN FELAKETİ KÜÇÜK BİR HATADAN BAŞLAR Yangın yalnızca bitki ve hayvanlara zarar vermez. Tarla ve bahçelerdeki ürünleri hatta ev, fabrika ve atölyeleri de yakarak maddi zararlara yol açabileceği gibi insan canımızı da tehdit eder. Bütün bu felaketlerin dikkatsizlik ve sorumsuzca yapılan küçük bir hata yüzünden meydana gelir. Bu nedenle yangınlara oluşturacak davranışlardan özenle kaçınmak gerek.
Küçük ihmaller sonucu oluşan ve hektarlarca ormanı yok edebilen yangınlara karşı tedbirli olmak gerekiyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı orman yangınlarına karşı uyarıda bulundu. Sıcak havayla iyice kuruyan otlar ve yapraklar küçük bir kıvılcımla tutuşmaya elverişli hale geliyor. Vatandaşların bu duruma karşı çok dikkatli olmaları gerekiyor. Mangal, sigara ve rastgele atılan şişeler orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Yaz sıcak günlerinde serinlemek için koştuğumuz ormanlarımızı korumak için biraz dikkatli olmak yeterli.

 

İHMAL VE YANGIN

Ormanları yangınlara karşı korumak için piknik ateşini kontrollü yakmak işimiz bittiğinde tam olarak su dökerek söndürmek gerekiyor. Araçlarda seyir halinde iken pencereden atılan sigara izmariti yangınların bir başka sebebini oluşturuyor. Yine piknik sonrası ormanda bırakılan ya da kırılıp atılan cam şişeler güneş ışığıyla birlikte mercek etkisi yaparak yangına sebep oluyor. Yasalarca yasaklanmış olan anız yakmak da yanlış davranış örnekleri arasında yer alıyor.

 

EKOSİSTEM YOK OLUYOR

Dikkatsizce bir davranış hektarlarca ormanı kısa sürede yok edebiliyor. Yangınlar her şeyden önce oksijen kaynaklarımız olan bitki örtüsünün yok olmasına neden oluyor. Orman yangınları yangın alanından kaçma olanağı olmayan tüm canlıları; yavrularını, yuvalarını ve hatta yumurtalarını bile yakarak yok olmalarına neden oluyor. Hayvan ekosistemini ve pek çok habitatı yok ediyor. Bitkilerin tohum ve fidelerini de yok eden yangın, bitkilerin ve hayvanların doğal yaşamını tamamen kökünden kazıyarak yok ediyor.

 

YANGIN FELAKETİ KÜÇÜK BİR HATADAN BAŞLAR

Yangın yalnızca bitki ve hayvanlara zarar vermez. Tarla ve bahçelerdeki ürünleri hatta ev, fabrika ve atölyeleri de yakarak maddi zararlara yol açabileceği gibi insan canımızı da tehdit eder. Bütün bu felaketlerin dikkatsizlik ve sorumsuzca yapılan küçük bir hata yüzünden meydana gelir. Bu nedenle yangınlara oluşturacak davranışlardan özenle kaçınmak gerek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.