KOCATÜRK ‘’GÜVENSİZ GIDA TÜKETİCİNİN SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR’’

Gündem 09.06.2020 - 16:07, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCATÜRK ‘’GÜVENSİZ GIDA TÜKETİCİNİN SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR’’

Yoksulluk, eşitsizlik, adaletsiz gelir dağılımı, temel ihtiyaçlara erişimin kısıtlanması sonucu oluşan krizlerden birinin gıda krizi ya da geniş bir tanımla gıda güvenliği konusu olduğu aşikardır. Güvensiz bir gıda tüketicinin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir.

Güvensiz gıda konusunda açıklama yapan TÜKODER Gölcük Şube Başkanı Çetin Kocatürk şunları dile getirdi” Başkan Kocatürk; “Bir kişinin hayatta kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu gıdaya ulaşabilmesi ve bunun için gerekli ekonomik gelirinin olması gerekir. Hane gelirinin düşüklüğü nedeniyle sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenemeyen açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren bir insanın güvenilir gıdaya ulaşımını konuşmak mümkün mü?  Bu insanların ucuz satılan tamamen güvensiz merdiven altı diye tanımladığımız denetimsiz ve sağlıksız gıda ile pazarlarda çürümeye başlamış sebzeler ile beslendiği gerçeğini görmeden, güvenli gıdaya erişimden bahsetmek mümkün mü?             Bilinçsizce kimyasalların kullanıldığı, tarım arazilerinin azaldığı, ranta betonlaşmaya teslim edildiği, madenler, taş ocakları ve çevre tahribatları ile su kaynaklarımızın tarım için önemli olan su kaynaklarının yok edildiği, tarımsal girdi fiyatlarının sürekli arttığı, tohum ithalleri, yerel tohumların şirketlere tescillenmeye çalışılmasının olduğu, yanlış tarım politikalarının sonucu tarım ürünlerinde ithalatın arttığı bir dönemde gıda güvencesinden söz etmek mümkün mü? Sağlıklı güvenli gıdaya erişim bir insan hakkıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25.maddesi “Herkes, ailesinin sağlığına, iyiliğine ve mutluluğuna uygun yemek, giysi, barınma, tıbbi bakım ve gerekli sosyal hizmetler de dâhil olmak üzere, yeterli yaşam standardı hakkına sahiptir. Gıdaya erişimin bir insan hakkı olduğu Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yapılan ekonomik, sosyal ve insani haklara ilişkin alınan kararlar ve sözleşmeler çerçevesinde de çeşitli ifadeler ile teyit edilmiştir.  Tüketicinin evrensel haklarından biri, Sağlık ve Güvenlik Hakkı Tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerin, tüketicinin hayatını ve sağlığını normal şartlar altında tehlikeye düşürmeyecek derecede güvenilir ve kaliteli olmasını ifade etmektedir. Güvensiz bir gıda tüketicinin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir. Görüldüğü üzere tüketicinin güvenilir gıda ile beslenmesi de bir evrensel haktır. 7 Haziran Dünya Gıda Gününü değerlendirirken, Tüketicinin; Sağlıklı, besin değeri yüksek, ucuz ve güvenli gıdaya ulaşımı ile ilgili mevcut durumu değerlendirmek ve çözüm odaklı politikalar oluşturarak uygulamaya koyacak siyasi iradeyi de sorgulamak gerekir. Ülkemizde hane gelirinin düşmesi nedeniyle açlık sınırının altında yaşayanlar ile yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Hane gelirinin artmasını sağlamadan güvenli gıdaya nasıl ulaşım sağlayacaksınız? Şeklinde açıklama yaptı.
Yoksulluk, eşitsizlik, adaletsiz gelir dağılımı, temel ihtiyaçlara erişimin kısıtlanması sonucu oluşan krizlerden birinin gıda krizi ya da geniş bir tanımla gıda güvenliği konusu olduğu aşikardır. Güvensiz bir gıda tüketicinin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir.

Güvensiz gıda konusunda açıklama yapan TÜKODER Gölcük Şube Başkanı Çetin Kocatürk şunları dile getirdi” Başkan Kocatürk; “Bir kişinin hayatta kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu gıdaya ulaşabilmesi ve bunun için gerekli ekonomik gelirinin olması gerekir. Hane gelirinin düşüklüğü nedeniyle sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenemeyen açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren bir insanın güvenilir gıdaya ulaşımını konuşmak mümkün mü?  Bu insanların ucuz satılan tamamen güvensiz merdiven altı diye tanımladığımız denetimsiz ve sağlıksız gıda ile pazarlarda çürümeye başlamış sebzeler ile beslendiği gerçeğini görmeden, güvenli gıdaya erişimden bahsetmek mümkün mü?            

Bilinçsizce kimyasalların kullanıldığı, tarım arazilerinin azaldığı, ranta betonlaşmaya teslim edildiği, madenler, taş ocakları ve çevre tahribatları ile su kaynaklarımızın tarım için önemli olan su kaynaklarının yok edildiği, tarımsal girdi fiyatlarının sürekli arttığı, tohum ithalleri, yerel tohumların şirketlere tescillenmeye çalışılmasının olduğu, yanlış tarım politikalarının sonucu tarım ürünlerinde ithalatın arttığı bir dönemde gıda güvencesinden söz etmek mümkün mü? Sağlıklı güvenli gıdaya erişim bir insan hakkıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25.maddesi “Herkes, ailesinin sağlığına, iyiliğine ve mutluluğuna uygun yemek, giysi, barınma, tıbbi bakım ve gerekli sosyal hizmetler de dâhil olmak üzere, yeterli yaşam standardı hakkına sahiptir. Gıdaya erişimin bir insan hakkı olduğu Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yapılan ekonomik, sosyal ve insani haklara ilişkin alınan kararlar ve sözleşmeler çerçevesinde de çeşitli ifadeler ile teyit edilmiştir. 

Tüketicinin evrensel haklarından biri, Sağlık ve Güvenlik Hakkı Tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerin, tüketicinin hayatını ve sağlığını normal şartlar altında tehlikeye düşürmeyecek derecede güvenilir ve kaliteli olmasını ifade etmektedir. Güvensiz bir gıda tüketicinin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir. Görüldüğü üzere tüketicinin güvenilir gıda ile beslenmesi de bir evrensel haktır.

7 Haziran Dünya Gıda Gününü değerlendirirken, Tüketicinin; Sağlıklı, besin değeri yüksek, ucuz ve güvenli gıdaya ulaşımı ile ilgili mevcut durumu değerlendirmek ve çözüm odaklı politikalar oluşturarak uygulamaya koyacak siyasi iradeyi de sorgulamak gerekir. Ülkemizde hane gelirinin düşmesi nedeniyle açlık sınırının altında yaşayanlar ile yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Hane gelirinin artmasını sağlamadan güvenli gıdaya nasıl ulaşım sağlayacaksınız? Şeklinde açıklama yaptı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.