LASTİK İŞ
ismail

DEPREM KORKUSU (SEİSMOPHOBİA) NEDİR?

Gündem 20.09.2021 - 10:52, Güncelleme: 20.09.2021 - 10:52
 

DEPREM KORKUSU (SEİSMOPHOBİA) NEDİR?

Deprem korkusu, deprem fobisi ya da “Seismophobia” olarak adlandırılan bir psikolojik rahatsızlıktır. Deprem Korkusu yaşayan kişiler diğer pek çok fobinin aksine yalnızca kendisinin içinde olacağı felaket senaryoları düşünmez. Ailesini, yakın arkadaşlarını ve tanıdığı diğer insanları da içine alan durumları hayal eder. Bu yüzden büyük bir stres ve kaygı yaşar.

Seismophobia kelimesinin köküne bakıldığında, deprem (seismo) ve fobi (phobia) kelimelerinin birleşiminden oluştuğu görülür. Deprem yaşayan kişilerin korku, panik, üzüntü ve öfke gibi duygulara kapılması son derece normaldir. Ancak sağlıklı olan, deprem yaşandıktan belirli bir süre sonra kişinin sürekli depremi düşünmekten vazgeçmesi ve günlük yaşamına devam etmesidir. Ancak bazı kişiler depremle ilgili korkularını asla atlatamazlar. Bu durumda deprem korkusu (Seismophobia) varlığından söz etmek gerekebilir. Deprem Korkusu (Seismophobia) Belirtileri Nelerdir? Günümüzde sosyal medya ya da televizyonlarda pek çok görüntüye kolayca ulaşılabildiğinden, deprem görüntülerini gören kişiler depreme karşı normalin üstünde bir kaygı duyabilirler. Bu yüzden deprem fobisi tetiklenebilir. İnsanlar genellikle oturdukları evi, çalıştıkları iş yerini ya da yaşadıkları mahalle ve şehri güvenli yaşam alanları olarak görme eğilimindedir. Kişi güvenli kabul ettiği bölgelere karşı büyük bir alışkanlık gösterir ve sıkı sıkıya bağlanır. Fakat bu güven aniden ortaya çıkan bir depremle darmadağın olabilir. Seismophobia rahatsızlığı yaşayan bireylerde; ·         Tedirginlik, ·         Huzursuzluk, ·         Sürekli tetikte olma hali, ·         Baş dönmesi, ·         Her an deprem olacak korkusu hissetmek, ·         Titreme, ·         Karanlık ortamlardan uzak durma, ·         Kalp çarpıntısı, ·         Terleme ve ·         Depremle ilgili konuşmalardan kaçma gibi belirtiler görülebilir. Deprem Korkusundan Nasıl Kurtulunur? Deprem korkusu, psikolog gözetiminde iyileştirilebilen bir fobi çeşididir. Destek alınmadığı durumlarda kişinin sosyal hayatı son derece olumsuz etkilenir. Seismophobia yaşayan kişiler sürekli sevdiklerini kısıtlamaya çalıştıklarından, sosyal ilişkileri bozulabilir. Ayrıca sürekli yaşadığı için kişinin vücudunda strese bağlı çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Uzun süre müdahale edilmediğinde ise iyileşme süreci çok daha uzun ve zor bir süreç haline gelecektir. Deprem korkusundan kurtulmak için ana yöntem, kişiye terapi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Terapi yönteminde kişinin yaşam kalitesini düzeltmek, Seismophobia’nın beraberinde getirdiği stres bozukluğu, endişe ve sosyal problemler gibi semptomları hafifletmek hedeflenir. Tappy online terapi hizmeti sayesinde kişilere yaşadığı korkuyla nasıl başa çıkacağı, en etkili ve kolay şekilde öğretilir.  
Deprem korkusu, deprem fobisi ya da “Seismophobia” olarak adlandırılan bir psikolojik rahatsızlıktır. Deprem Korkusu yaşayan kişiler diğer pek çok fobinin aksine yalnızca kendisinin içinde olacağı felaket senaryoları düşünmez. Ailesini, yakın arkadaşlarını ve tanıdığı diğer insanları da içine alan durumları hayal eder. Bu yüzden büyük bir stres ve kaygı yaşar.

Seismophobia kelimesinin köküne bakıldığında, deprem (seismo) ve fobi (phobia) kelimelerinin birleşiminden oluştuğu görülür. Deprem yaşayan kişilerin korku, panik, üzüntü ve öfke gibi duygulara kapılması son derece normaldir. Ancak sağlıklı olan, deprem yaşandıktan belirli bir süre sonra kişinin sürekli depremi düşünmekten vazgeçmesi ve günlük yaşamına devam etmesidir. Ancak bazı kişiler depremle ilgili korkularını asla atlatamazlar. Bu durumda deprem korkusu (Seismophobia) varlığından söz etmek gerekebilir.

Deprem Korkusu (Seismophobia) Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde sosyal medya ya da televizyonlarda pek çok görüntüye kolayca ulaşılabildiğinden, deprem görüntülerini gören kişiler depreme karşı normalin üstünde bir kaygı duyabilirler. Bu yüzden deprem fobisi tetiklenebilir. İnsanlar genellikle oturdukları evi, çalıştıkları iş yerini ya da yaşadıkları mahalle ve şehri güvenli yaşam alanları olarak görme eğilimindedir. Kişi güvenli kabul ettiği bölgelere karşı büyük bir alışkanlık gösterir ve sıkı sıkıya bağlanır. Fakat bu güven aniden ortaya çıkan bir depremle darmadağın olabilir.

Seismophobia rahatsızlığı yaşayan bireylerde;

·         Tedirginlik,

·         Huzursuzluk,

·         Sürekli tetikte olma hali,

·         Baş dönmesi,

·         Her an deprem olacak korkusu hissetmek,

·         Titreme,

·         Karanlık ortamlardan uzak durma,

·         Kalp çarpıntısı,

·         Terleme ve

·         Depremle ilgili konuşmalardan kaçma gibi belirtiler görülebilir.

Deprem Korkusundan Nasıl Kurtulunur?

Deprem korkusu, psikolog gözetiminde iyileştirilebilen bir fobi çeşididir. Destek alınmadığı durumlarda kişinin sosyal hayatı son derece olumsuz etkilenir. Seismophobia yaşayan kişiler sürekli sevdiklerini kısıtlamaya çalıştıklarından, sosyal ilişkileri bozulabilir. Ayrıca sürekli yaşadığı için kişinin vücudunda strese bağlı çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Uzun süre müdahale edilmediğinde ise iyileşme süreci çok daha uzun ve zor bir süreç haline gelecektir.

Deprem korkusundan kurtulmak için ana yöntem, kişiye terapi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Terapi yönteminde kişinin yaşam kalitesini düzeltmek, Seismophobia’nın beraberinde getirdiği stres bozukluğu, endişe ve sosyal problemler gibi semptomları hafifletmek hedeflenir. Tappy online terapi hizmeti sayesinde kişilere yaşadığı korkuyla nasıl başa çıkacağı, en etkili ve kolay şekilde öğretilir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.