LASTİK İŞ
ismail

BÜYÜKAKIN ''MARMARAYI FOSEPTİK GİBİ KULLANMIŞIZ''

Kocaeli 04.06.2021 - 20:10, Güncelleme: 05.06.2021 - 08:25
 

BÜYÜKAKIN ''MARMARAYI FOSEPTİK GİBİ KULLANMIŞIZ''

Deniz Musilajı nedeni ile düzenlenen Çalıştay’a katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükkaın, “Samimi bir itirafta bulunmak gerekirse, adeta Marmara'yı bir foseptik gibi kullanmışız” dedi

Son haflarda Marmara Bölgesinin ve Marmara Körfez’nin korkulu rüyası haline gelen Deniz Musilajı nedeni ile Tahir Büyüakın’ın başkanlığını yaptığı Marmara Belediyeler Birliği harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığı ile düzenlenen, “ Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” çalıştayı bugün online olarak yapıldı. Çalıştayda katılımcı olan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın büyük bir itirafta bulundu. Başkan Büyükaın konuşmasında, Marmara’yı bir foseptik gibi kullanmışız ifadelerini kullandı. “ATIK SUYU DERİN DEŞARZLARLA BOŞALTMIŞIZ” Musilaj problemine çözüm bulmak için yapılan çalıştayda Başkan Büyükakın ortak hareket vurgusu yaparak, "Samimi bir itirafta bulunmak gerekirse, adeta Marmara'yı bir foseptik gibi kullanmışız yani sadece ön arıtmadan geçen bir atık suyu açık denize derin deşarjlarla boşaltmışız, Akdeniz'den Karadeniz'e doğru dip akıntısı yoluyla Karadeniz'e gideceğini düşünmüşüz ve bu yolla devam etmişiz. Aynı zamanda Tuna Nehri üzerinden ve Karadeniz'in diğer bölgelerinden, Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerden ve Karadeniz üzerinden Marmara'ya gelen kirlilik kaynaklarını da düşünmek ve bunu da eylem planımıza dahil etmek gerekiyor. Yani sınır ötesi durum da Marmara ekosistemini etkiliyor" ifadelerini kullandı. “ENDÜSTRİYEL KAÇAKLARIN KATKISI VAR” Bu durumun önüne geçilememesi durumunda deniz salyasının beslenmesine vesile olan azot ve fosfor giderimi yapılmadan yapılan bütün deşarjların Marmara Denizi'ndeki bu problemi devam ettireceğini vurgulayan Büyükakın, “Mesele sadece evsel atıklardan ve kanalizasyondan kaynaklanan azot ve fosfor kaynakları değil aynı zamanda endüstriyel kaçaklar, yüzey sularından gelen özellikle tarımsal faaliyetler nedeniyle yapılan katkıları da düşünmek lazım. Derin deniz deşarjlarının masaya yatırılması lazım. En kontrol edilebilir, en yakınımızda olan değişken arıtma tesisleri, buralarda ileri biyolojik arıtma ve biyolojik arıtma imkanını geliştirmemiz lazım. Bunun da bir bütçe karşılığı var. Belki bunun da üzerinde ayrıca durulmasında yarar var” dedi. PAZAR GÜNÜ PLAN AÇIKLANACAK Çalıştayın devamında Marmara Denizi'ne kıyısı olan bütün illerden su ve atık idaresi yetkilileri Kocaeli’de çalıştayın sonuçları değerlendirilecek, çözüm önerileri üretilecek. Pazar günü ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinasyonunda, bakanların ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin belediye başkanlarının, milletvekillerinin ve yetkililerin katılımıyla yapılacak toplantıda, "Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı"na son hali verilecek ve plan kamuoyuna açıklanacak.
Deniz Musilajı nedeni ile düzenlenen Çalıştay’a katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükkaın, “Samimi bir itirafta bulunmak gerekirse, adeta Marmara'yı bir foseptik gibi kullanmışız” dedi

Son haflarda Marmara Bölgesinin ve Marmara Körfez’nin korkulu rüyası haline gelen Deniz Musilajı nedeni ile Tahir Büyüakın’ın başkanlığını yaptığı Marmara Belediyeler Birliği harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığı ile düzenlenen, “ Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” çalıştayı bugün online olarak yapıldı. Çalıştayda katılımcı olan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın büyük bir itirafta bulundu. Başkan Büyükaın konuşmasında, Marmara’yı bir foseptik gibi kullanmışız ifadelerini kullandı.

“ATIK SUYU DERİN DEŞARZLARLA BOŞALTMIŞIZ”
Musilaj problemine çözüm bulmak için yapılan çalıştayda Başkan Büyükakın ortak hareket vurgusu yaparak, "Samimi bir itirafta bulunmak gerekirse, adeta Marmara'yı bir foseptik gibi kullanmışız yani sadece ön arıtmadan geçen bir atık suyu açık denize derin deşarjlarla boşaltmışız, Akdeniz'den Karadeniz'e doğru dip akıntısı yoluyla Karadeniz'e gideceğini düşünmüşüz ve bu yolla devam etmişiz. Aynı zamanda Tuna Nehri üzerinden ve Karadeniz'in diğer bölgelerinden, Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerden ve Karadeniz üzerinden Marmara'ya gelen kirlilik kaynaklarını da düşünmek ve bunu da eylem planımıza dahil etmek gerekiyor. Yani sınır ötesi durum da Marmara ekosistemini etkiliyor" ifadelerini kullandı.

“ENDÜSTRİYEL KAÇAKLARIN KATKISI VAR”
Bu durumun önüne geçilememesi durumunda deniz salyasının beslenmesine vesile olan azot ve fosfor giderimi yapılmadan yapılan bütün deşarjların Marmara Denizi'ndeki bu problemi devam ettireceğini vurgulayan Büyükakın, “Mesele sadece evsel atıklardan ve kanalizasyondan kaynaklanan azot ve fosfor kaynakları değil aynı zamanda endüstriyel kaçaklar, yüzey sularından gelen özellikle tarımsal faaliyetler nedeniyle yapılan katkıları da düşünmek lazım. Derin deniz deşarjlarının masaya yatırılması lazım. En kontrol edilebilir, en yakınımızda olan değişken arıtma tesisleri, buralarda ileri biyolojik arıtma ve biyolojik arıtma imkanını geliştirmemiz lazım. Bunun da bir bütçe karşılığı var. Belki bunun da üzerinde ayrıca durulmasında yarar var” dedi.

PAZAR GÜNÜ PLAN AÇIKLANACAK
Çalıştayın devamında Marmara Denizi'ne kıyısı olan bütün illerden su ve atık idaresi yetkilileri Kocaeli’de çalıştayın sonuçları değerlendirilecek, çözüm önerileri üretilecek. Pazar günü ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinasyonunda, bakanların ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin belediye başkanlarının, milletvekillerinin ve yetkililerin katılımıyla yapılacak toplantıda, "Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı"na son hali verilecek ve plan kamuoyuna açıklanacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.