LASTİK İŞ
ismail

TEK DAL KALANA KADAR FESTİVAL DEVAM EDECEK

02.07.2015 - 23:11, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

TEK DAL KALANA KADAR FESTİVAL DEVAM EDECEK

Değirmendere bir zamanlar çevresinde yaygın olarak yetiştirildiği 'Değirmendere fındığı' ile anılıyordu. Depremin ardından hızla yapılan binalar Değirmendere fındığını yok etmeye başladı. Şimdilerde ise bir elin parmağını geçmeyecek sayıda üretici binaların arasında kalan tarlalarında fındık yetiştirmeye çalışıyor.

Gölcük Belediyesi bu yıl 31. Düzenlenecek Değirmendere Fındık festivaline hazırlanıyor. Geçtiğimiz gün Belediye Meclisinde fındık üreticilerine teşvik için verilecek miktar belirlenirken fındığın yok olduğu bir kez daha hatırlatıldı. TEK DAL KALANA KADAR FESTİVAL DEVAM EDECEK Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Değirmendere fındık festivalimiz son dal kalana kadar devam edeceğini belirtti. Ellibeş “İnşaat sektörünün hızla büyümesi ile fındık tarlaları yok olmaya başladı. Fındık üreticileri fazla emek isteyen ancak az getirisi olan fındığı üretmek yerine tarlalarını mütaeahhitlere satmayı tercih etti. Fındık üreticileri her geçen gün azalıyor. Biz belediye olarak son fındık dalı kalana kadar festivalimize devam edeceğiz. Verdiğimiz teşvik ödülü küçük de olsa kalan üreticilerimizi ödüllendireceğiz” dedi. TARLALAR EV OLDU 17 Ağustos Marmara Depremi'nin ardından bu bölgede yerleşimin bahçelerin bulunduğu alanlara kayması nedeniyle fındıklıklar bir bir binalara teslim olurken, mevcut bahçelerin sahipleri de masrafı çok olduğu için bu üründen vazgeçiyor. Karadeniz fındığının aksine yağsız, sivri ve taze olarak tüketilen Değirmendere fındığının son yetiştiricileri, yıllardır üreticinin komisyoncuların elinde oyuncak olduğunu, kendilerinden çok ucuza alınan fındığın İstanbul’da ve diğer kentlerde 5- 10 kat fazla fiyata satıldığını belirterek, para kazanamadıklarını söyledi. 'FINDIK KURTARMIYOR' Motorin, işçilik, gübre ve bahçe bakım masrafının yüksek olması nedeniyle fındıktan para kazanamadıklarından şikayet eden üreticiler: "Biz geçimimizi yıllardır Değirmendere fındığı olarak bilinen ucu sivri ve yassı fındığı üreterek sağlıyoruz. Değirmendere fındığı taze yenilen lezzetli bir fındıktır.150 dönüme fındık tarlasından 60- 70 ton fındık alıyoruz. İstanbul Bayrampaşa Hali'ne gönderiyoruz. Her gün fiyatlar değişiyor. Artık fındık satışı bizi kurtarmıyor. Sadece bir ekmek parası kalıyor" dediler
Değirmendere bir zamanlar çevresinde yaygın olarak yetiştirildiği 'Değirmendere fındığı' ile anılıyordu. Depremin ardından hızla yapılan binalar Değirmendere fındığını yok etmeye başladı. Şimdilerde ise bir elin parmağını geçmeyecek sayıda üretici binaların arasında kalan tarlalarında fındık yetiştirmeye çalışıyor.

Gölcük Belediyesi bu yıl 31. Düzenlenecek Değirmendere Fındık festivaline hazırlanıyor. Geçtiğimiz gün Belediye Meclisinde fındık üreticilerine teşvik için verilecek miktar belirlenirken fındığın yok olduğu bir kez daha hatırlatıldı.

TEK DAL KALANA KADAR FESTİVAL DEVAM EDECEK

Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Değirmendere fındık festivalimiz son dal kalana kadar devam edeceğini belirtti. Ellibeş “İnşaat sektörünün hızla büyümesi ile fındık tarlaları yok olmaya başladı. Fındık üreticileri fazla emek isteyen ancak az getirisi olan fındığı üretmek yerine tarlalarını mütaeahhitlere satmayı tercih etti. Fındık üreticileri her geçen gün azalıyor. Biz belediye olarak son fındık dalı kalana kadar festivalimize devam edeceğiz. Verdiğimiz teşvik ödülü küçük de olsa kalan üreticilerimizi ödüllendireceğiz” dedi.

TARLALAR EV OLDU

17 Ağustos Marmara Depremi'nin ardından bu bölgede yerleşimin bahçelerin bulunduğu alanlara kayması nedeniyle fındıklıklar bir bir binalara teslim olurken, mevcut bahçelerin sahipleri de masrafı çok olduğu için bu üründen vazgeçiyor.

Karadeniz fındığının aksine yağsız, sivri ve taze olarak tüketilen Değirmendere fındığının son yetiştiricileri, yıllardır üreticinin komisyoncuların elinde oyuncak olduğunu, kendilerinden çok ucuza alınan fındığın İstanbul’da ve diğer kentlerde 5- 10 kat fazla fiyata satıldığını belirterek, para kazanamadıklarını söyledi.

'FINDIK KURTARMIYOR'

Motorin, işçilik, gübre ve bahçe bakım masrafının yüksek olması nedeniyle fındıktan para kazanamadıklarından şikayet eden üreticiler: "Biz geçimimizi yıllardır Değirmendere fındığı olarak bilinen ucu sivri ve yassı fındığı üreterek sağlıyoruz. Değirmendere fındığı taze yenilen lezzetli bir fındıktır.150 dönüme fındık tarlasından 60- 70 ton fındık alıyoruz. İstanbul Bayrampaşa Hali'ne gönderiyoruz. Her gün fiyatlar değişiyor. Artık fındık satışı bizi kurtarmıyor. Sadece bir ekmek parası kalıyor" dediler

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.