REFAH ŞİLEBİ ŞEHİTLERİ ANILDI

Gölcük 24.06.2016 - 13:48, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

REFAH ŞİLEBİ ŞEHİTLERİ ANILDI

Mersin açıklarında 23 Haziran 1941'de bir denizaltı tarafından torpidoyla vurularak batırılan Refah Şilebi'nde şehit düşen 167 denizci düzenlenen törenle anıldı.

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığındaki törende, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve diğer yetkililer Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra şehit aileleri ve subaylar, Denizaltı Filosu Komutanlığı önünden denize çelenk bıraktı. Törende konuşan Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, 2. Dünya Savaşı'nın başlamasından önce İngiltere'ye sipariş edilen ve 1941 yılında yapımı tamamlanan Oruçreis, Muratreis, Burakreis ve Uluç Alireis denizaltılarının yurda getirilmesi için askerlerin görevlendirildiğini belirterek, subay, astsubay ve erlerin Mersin'den deniz yoluyla İskenderiye'ye, oradan da Afrika üzerinden İngiltere'ye gitmelerinin planlandığını aktardı. İskenderiye'ye intikal için görevlendirilen Refah Şilebi'nin 28 kişilik mürettebat, 19 denizaltıcı subay, 63 astsubay, 68 er ve ayrıca İngiltere'de havacılık eğitimi görecek 1 hava subayı ve 20 hava öğrencisiyle 23 Haziran 1941'de yola çıktığını ifade eden Algül, "Savaşta tarafsız olduğumuzdan Refah'ın güvertesine ve bordalarına Türk bayrağı bandajı yapılmış. Bu bayraklar reflektörlerle aydınlatılmıştır. Refah Şilebi, Mersin'den hareketinden yaklaşık 5 saat sonra gövdesindeki şiddetli patlama sonucunda ağır hasara uğramıştır. Refah'ın dış dünyayla irtibatı kesilmiştir." diye konuştu. Algül, olaydan 36 saat sonra filikayla karaya çıkan 28 personelin geminin battığını bildirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Havadan ve denizden yapılan aramalarda denizdeki 4 personel, 72 saat sonra kurtarılabilmiştir. Bu faciada 15 subay, 48 astsubay, 16 hava öğrencisi, 63 er ve 25 gemi mürettebatı olmak üzere 167 insanımız hayatını kaybetmiştir. Refah Şilepi'nin ağırlıklı olarak torpido hücumuna maruz kaldığı değerlendirilmektedir. Aziz şehitlerimiz, denizlerden esen yosun kokulu rüzgarlar daima sizlerden bizehaber ulaştıracak, gecenin karanlığında ruhlarınız köprü üstünde vardiyadaki bizlere yıldız gibi yol gösterecektir. Sahip olduğumuz yüksek ruhla milletimizi ve devletimizi daha da yüceltme gayretlerimize bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Ulu Önder Atatürk'ün çizgisi rehberlik edecektir." Törene Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, Donanma Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral İbrahim Özden Koçer, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, şehit aileleri, gaziler ve diğer yetkililer katıldı.
Mersin açıklarında 23 Haziran 1941'de bir denizaltı tarafından torpidoyla vurularak batırılan Refah Şilebi'nde şehit düşen 167 denizci düzenlenen törenle anıldı.

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığındaki törende, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve diğer yetkililer Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra şehit aileleri ve subaylar, Denizaltı Filosu Komutanlığı önünden denize çelenk bıraktı.

Törende konuşan Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, 2. Dünya Savaşı'nın başlamasından önce İngiltere'ye sipariş edilen ve 1941 yılında yapımı tamamlanan Oruçreis, Muratreis, Burakreis ve Uluç Alireis denizaltılarının yurda getirilmesi için askerlerin görevlendirildiğini belirterek, subay, astsubay ve erlerin Mersin'den deniz yoluyla İskenderiye'ye, oradan da Afrika üzerinden İngiltere'ye gitmelerinin planlandığını aktardı.

İskenderiye'ye intikal için görevlendirilen Refah Şilebi'nin 28 kişilik mürettebat, 19 denizaltıcı subay, 63 astsubay, 68 er ve ayrıca İngiltere'de havacılık eğitimi görecek 1 hava subayı ve 20 hava öğrencisiyle 23 Haziran 1941'de yola çıktığını ifade eden Algül, "Savaşta tarafsız olduğumuzdan Refah'ın güvertesine ve bordalarına Türk bayrağı bandajı yapılmış. Bu bayraklar reflektörlerle aydınlatılmıştır. Refah Şilebi, Mersin'den hareketinden yaklaşık 5 saat sonra gövdesindeki şiddetli patlama sonucunda ağır hasara uğramıştır. Refah'ın dış dünyayla irtibatı kesilmiştir." diye konuştu.

Algül, olaydan 36 saat sonra filikayla karaya çıkan 28 personelin geminin battığını bildirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Havadan ve denizden yapılan aramalarda denizdeki 4 personel, 72 saat sonra kurtarılabilmiştir. Bu faciada 15 subay, 48 astsubay, 16 hava öğrencisi, 63 er ve 25 gemi mürettebatı olmak üzere 167 insanımız hayatını kaybetmiştir. Refah Şilepi'nin ağırlıklı olarak torpido hücumuna maruz kaldığı değerlendirilmektedir. Aziz şehitlerimiz, denizlerden esen yosun kokulu rüzgarlar daima sizlerden bizehaber ulaştıracak, gecenin karanlığında ruhlarınız köprü üstünde vardiyadaki bizlere yıldız gibi yol gösterecektir. Sahip olduğumuz yüksek ruhla milletimizi ve devletimizi daha da yüceltme gayretlerimize bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Ulu Önder Atatürk'ün çizgisi rehberlik edecektir."

Törene Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, Donanma Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral İbrahim Özden Koçer, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, şehit aileleri, gaziler ve diğer yetkililer katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.