LASTİK İŞ
ismail

ORTAK GEÇMİŞ ORTAK GELECEK KONUŞULDU !

Kocaeli 16.05.2016 - 13:48, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

ORTAK GEÇMİŞ ORTAK GELECEK KONUŞULDU !

8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Medeniyetler Mirası “ Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” konferansında Osmanlı Medeniyeti konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 8. Kitap Fuarı’nın Medeniyetler Mirası “Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” konferansının 3. oturumunda Osmanlı Medeniyeti ele alındı. Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Recep Şentürk, Doç. Dr. Coşkun Yılmaz’ın katıldığı konferansta Osmanlı medeniyetinin diğer medeniyetlere göre üstün yönleri tarih sayfalarından örneklerle sunuldu. Prof. Dr. Recep Şentürk, İslam’ın geleceğe dönük vizyonunun olması gerektiğini ifade etti.   OSMANLI ALDIĞI MİRASI SÜRDÜRDÜ Prof. Dr. Mehmet İpşirli Osmanlı İmparatorluğu’nun diğer medeniyetlere göre üstünlüklerine dikkat çekerek, ”Osmanlı devleti aldığı mirası geliştirerek sürdürmüştür. Bu kapsamda Türkçe’ye yaptığı katkılar da çok önemlidir. Osmanlı idare yapısında Türk örf ve ananelerinde yetiştirilen idarecilere tam anlamıyla güvenmiştir. Bu idareciler devşirmelerden oluşması da dikkat edilecek bir konudur. Gaza ve Cihat duygusunu ön plana çıkartıp sürekli genişleme çabası ile topraklarını genişletmiştir” şeklinde konuştu.   VİZYONUMUZ NE OLMALI? Prof. Dr. Recep Şentürk ise ‘’Geleceğe dönük olarak bir vizyonumuz var mı?’’ sorusu üzerinde durdu. Eskiden Türklerin kızıl elma ideallerinin olduğunu dile getiren Şentürk, ”Bizim şimdiki varmak istediğimiz şey nedir sorusu çok önemlidir. İnsanlık içinde önemlidir. Müslüman olmayan insanlar da merak ediyorlar İslamiyet’in yükselmesi sonucunda ne olacağını. İslam düşmanları cevap veriyorlar ama biz Müslümanlar, İslam’ın yükselişinin dünyayı nasıl etkileyeceği cevabını vermiyoruz. Bana göre ise geleceğe dönük vizyonumuzun açık medeniyet olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.   BEŞERİYETE KATKIMIZ Tarih boyunca İslam medeniyetinin açık medeniyet olduğunu kaydeden Şentürk, ”Müslümanların tarih boyunca açık medeniyet tecrübesi var. Ayrıca kavramsal temeli de var. Mesela Müslümanlar, Hindistan’da Hindular ve Budistlerle beraber yaşaması buna bir örnek oluşturabilir. İslam hak medeniyettir ama tek medeniyet değildir. Peki, İslam’ı açık medeniyet yapan neydi? İslam’ı açık medeniyet yapan bizim hukukumuzdur, evrensel fıkıh düşüncesidir. Bizim beşeriyete katkımızın geçmişte olduğu gibi neler olacağını göstermemiz lazım“ ifadelerini kullandı.   OSMANLI’DA ADALET SİSTEMİ Doç. Dr. Coşkun Yılmaz, Osmanlı’da adalet sistemi ile ilgili bilgiler verdi. Yılmaz, Osmanlı düşünürlerinin adalet ile ilgili düşüncelerinden bahsederek bir devletin devamlılığını sadece dine değil dinin sağladığı adaletle sağlandığını dile getirdi. Konferans soru ve cevap bölümüyle sona erdi.
8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Medeniyetler Mirası “ Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” konferansında Osmanlı Medeniyeti konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 8. Kitap Fuarı’nın Medeniyetler Mirası “Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” konferansının 3. oturumunda Osmanlı Medeniyeti ele alındı. Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Recep Şentürk, Doç. Dr. Coşkun Yılmaz’ın katıldığı konferansta Osmanlı medeniyetinin diğer medeniyetlere göre üstün yönleri tarih sayfalarından örneklerle sunuldu. Prof. Dr. Recep Şentürk, İslam’ın geleceğe dönük vizyonunun olması gerektiğini ifade etti.

 

OSMANLI ALDIĞI MİRASI SÜRDÜRDÜ

Prof. Dr. Mehmet İpşirli Osmanlı İmparatorluğu’nun diğer medeniyetlere göre üstünlüklerine dikkat çekerek, ”Osmanlı devleti aldığı mirası geliştirerek sürdürmüştür. Bu kapsamda Türkçe’ye yaptığı katkılar da çok önemlidir. Osmanlı idare yapısında Türk örf ve ananelerinde yetiştirilen idarecilere tam anlamıyla güvenmiştir. Bu idareciler devşirmelerden oluşması da dikkat edilecek bir konudur. Gaza ve Cihat duygusunu ön plana çıkartıp sürekli genişleme çabası ile topraklarını genişletmiştir” şeklinde konuştu.

 

VİZYONUMUZ NE OLMALI?

Prof. Dr. Recep Şentürk ise ‘’Geleceğe dönük olarak bir vizyonumuz var mı?’’ sorusu üzerinde durdu. Eskiden Türklerin kızıl elma ideallerinin olduğunu dile getiren Şentürk, ”Bizim şimdiki varmak istediğimiz şey nedir sorusu çok önemlidir. İnsanlık içinde önemlidir. Müslüman olmayan insanlar da merak ediyorlar İslamiyet’in yükselmesi sonucunda ne olacağını. İslam düşmanları cevap veriyorlar ama biz Müslümanlar, İslam’ın yükselişinin dünyayı nasıl etkileyeceği cevabını vermiyoruz. Bana göre ise geleceğe dönük vizyonumuzun açık medeniyet olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

 

BEŞERİYETE KATKIMIZ

Tarih boyunca İslam medeniyetinin açık medeniyet olduğunu kaydeden Şentürk, ”Müslümanların tarih boyunca açık medeniyet tecrübesi var. Ayrıca kavramsal temeli de var. Mesela Müslümanlar, Hindistan’da Hindular ve Budistlerle beraber yaşaması buna bir örnek oluşturabilir. İslam hak medeniyettir ama tek medeniyet değildir. Peki, İslam’ı açık medeniyet yapan neydi? İslam’ı açık medeniyet yapan bizim hukukumuzdur, evrensel fıkıh düşüncesidir. Bizim beşeriyete katkımızın geçmişte olduğu gibi neler olacağını göstermemiz lazım“ ifadelerini kullandı.

 

OSMANLI’DA ADALET SİSTEMİ

Doç. Dr. Coşkun Yılmaz, Osmanlı’da adalet sistemi ile ilgili bilgiler verdi. Yılmaz, Osmanlı düşünürlerinin adalet ile ilgili düşüncelerinden bahsederek bir devletin devamlılığını sadece dine değil dinin sağladığı adaletle sağlandığını dile getirdi. Konferans soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.