LASTİK İŞ
ismail

LİSE ÖĞRENCİSİNDEN ANLAMLI PROJE

Gündem 02.07.2020 - 12:36, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

LİSE ÖĞRENCİSİNDEN ANLAMLI PROJE

Özel Robert Amerikan Lisesi öğrencisi İrem Demirel, 1 Temmuz Kabotaj Bayramında Değirmendere Çınarlık meydanında dalış yaparak balıkçı ağlarını topladı. Suyun yaklaşık 15 metre derinliğindeki hayalet ağları toplayan İrem Demirel, Çınarlık sahiline çıkarttı. Topladıkları ağları bir çiftliğe taşıdı.

PANDEMİDE DOĞANIN ÖNLEMİNİ ANLADIK Lise öğrencisi İrem Demirel, projesiyle tarım alanlarındaki mahsullerle çiftlik hayvanlarını yırtıcılardan korumak için balıkçıların denizde bıraktığı hayalet ağları topladı. Demirel, "1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve doğanın önemini anladığımız pandemi döneminde yapmak bu projeyi daha anlamlı kıldı" dedi. DALIŞ EĞİTİMİ ALDI Mavi Ayna" isimli projesi için Değirmendere Sualtı Topluluğunda DESSAT'da eğitim alarak CMAS 1 yıldız dalıcı olan Demirel, DESSAT dalgıçlarıyla merkez üssü Gölcük olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nde fay hattının, kıyıdaki otel, vapur iskelesi, çay bahçesi, ev gibi yapıları denize çekmesiyle Değirmendere sahilinin 180 metre açığındaki "su altı şehri"ne dalış yaptı.  GERİ DÖNÜŞÜM  Demirel, “Denizlerdeki hayalet ağların zararları, ekolojik dengeyi nasıl etkilediğine yönelik bilgiler üzerine bir sosyal sorumluluk projesi başlatmak istedim. Bu ağların tarım arazilerinde de kullanılabildiğini öğrendim. Denizden çıkardıklarımı tarlaya ulaştırarak bir proje hazırladım. Proje için dalış eğitimi aldığım DESSAT'ta “batık şehir”de bu tür ağların bulunduğunu öğrendim. Bunun  üzerine dalış noktasını belirledi.   GÖRÜŞ ALAN AZDI Ağların tarım arazisinde kullanılacağına belirten Demirel, "Tarımda bu ağları arazilerin üzerine seriyorlar ve bu ağlar kuşların bitkilere zarar vermesini önlüyor. Aynı şekilde kümes hayvanlarının bulunduğu alanın üzeri de yırtıcılara karşı bu ağlarla kapatılıyor. Doğaya zarar veren ağı doğaya geri dönüştürüyoruz ve doğaya yararlı bir hale getiriyoruz" diye konuştu.  Dalış yaptıkları noktada görüş mesafesinin çok az olduğunu vurgulayan Demirel, "Görmek zordu ama bir amacımız vardı ve bunu gerçekleştirmek için bunların hepsini göze almıştık" dedi. DENİZ TEMİZLENDİ DOĞAYA BIRAKTI Suyun yaklaşık 15 metre derinliğindeki hayalet ağları toplayan İrem Demirel, beraberindeki ekibin yardımıyla Değirmendere Çınarlık sahiline çıkarttı. Topladıkları ağları ailesinin yardımıyla Karamürsel'de bir çiftliğe taşıyan Demirel, ağları yırtıcılardan korunması için ekili ürünler ile çiftlik hayvanlarının bulunduğu alanın üzerine serdi.   BİTKİLERİ KORUNACAK  Ağların taşındığı çiftliğin sahibi Yaşar Can, yıpranan balıkçı ağlarını yıllardır kullandıklarına değinerek, bir lise öğrencisinin projesiyle toplanan hayalet ağları kullanmalarının ise doğa adına büyük önem taşıdığını dile getirdi. "Denizden çıkarılan balıkçı ağlarını burada tavuklarımızın kümesinin üzerinde, bitkilerin etrafında ve üzerinde yaban hayvanların gelmemesi için, korumak amacıyla kullanıyoruz. Bu projede İrem Demirel kızımızın çalışması, sayesinde projeyi burada gerçekleştirdik. Kendisine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
Özel Robert Amerikan Lisesi öğrencisi İrem Demirel, 1 Temmuz Kabotaj Bayramında Değirmendere Çınarlık meydanında dalış yaparak balıkçı ağlarını topladı. Suyun yaklaşık 15 metre derinliğindeki hayalet ağları toplayan İrem Demirel, Çınarlık sahiline çıkarttı. Topladıkları ağları bir çiftliğe taşıdı.

PANDEMİDE DOĞANIN ÖNLEMİNİ ANLADIK
Lise öğrencisi İrem Demirel, projesiyle tarım alanlarındaki mahsullerle çiftlik hayvanlarını yırtıcılardan korumak için balıkçıların denizde bıraktığı hayalet ağları topladı. Demirel, "1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve doğanın önemini anladığımız pandemi döneminde yapmak bu projeyi daha anlamlı kıldı" dedi.

DALIŞ EĞİTİMİ ALDI
Mavi Ayna" isimli projesi için Değirmendere Sualtı Topluluğunda DESSAT'da eğitim alarak CMAS 1 yıldız dalıcı olan Demirel, DESSAT dalgıçlarıyla merkez üssü Gölcük olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nde fay hattının, kıyıdaki otel, vapur iskelesi, çay bahçesi, ev gibi yapıları denize çekmesiyle Değirmendere sahilinin 180 metre açığındaki "su altı şehri"ne dalış yaptı. 

GERİ DÖNÜŞÜM 
Demirel, “Denizlerdeki hayalet ağların zararları, ekolojik dengeyi nasıl etkilediğine yönelik bilgiler üzerine bir sosyal sorumluluk projesi başlatmak istedim. Bu ağların tarım arazilerinde de kullanılabildiğini öğrendim. Denizden çıkardıklarımı tarlaya ulaştırarak bir proje hazırladım. Proje için dalış eğitimi aldığım DESSAT'ta “batık şehir”de bu tür ağların bulunduğunu öğrendim. Bunun  üzerine dalış noktasını belirledi.  

GÖRÜŞ ALAN AZDI
Ağların tarım arazisinde kullanılacağına belirten Demirel, "Tarımda bu ağları arazilerin üzerine seriyorlar ve bu ağlar kuşların bitkilere zarar vermesini önlüyor. Aynı şekilde kümes hayvanlarının bulunduğu alanın üzeri de yırtıcılara karşı bu ağlarla kapatılıyor. Doğaya zarar veren ağı doğaya geri dönüştürüyoruz ve doğaya yararlı bir hale getiriyoruz" diye konuştu. 
Dalış yaptıkları noktada görüş mesafesinin çok az olduğunu vurgulayan Demirel, "Görmek zordu ama bir amacımız vardı ve bunu gerçekleştirmek için bunların hepsini göze almıştık" dedi.

DENİZ TEMİZLENDİ DOĞAYA BIRAKTI
Suyun yaklaşık 15 metre derinliğindeki hayalet ağları toplayan İrem Demirel, beraberindeki ekibin yardımıyla Değirmendere Çınarlık sahiline çıkarttı. Topladıkları ağları ailesinin yardımıyla Karamürsel'de bir çiftliğe taşıyan Demirel, ağları yırtıcılardan korunması için ekili ürünler ile çiftlik hayvanlarının bulunduğu alanın üzerine serdi.  

BİTKİLERİ KORUNACAK 
Ağların taşındığı çiftliğin sahibi Yaşar Can, yıpranan balıkçı ağlarını yıllardır kullandıklarına değinerek, bir lise öğrencisinin projesiyle toplanan hayalet ağları kullanmalarının ise doğa adına büyük önem taşıdığını dile getirdi. "Denizden çıkarılan balıkçı ağlarını burada tavuklarımızın kümesinin üzerinde, bitkilerin etrafında ve üzerinde yaban hayvanların gelmemesi için, korumak amacıyla kullanıyoruz. Bu projede İrem Demirel kızımızın çalışması, sayesinde projeyi burada gerçekleştirdik. Kendisine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.