CAMİ DUVARI ÇÖKTÜ

Gündem 27.06.2017 - 11:43, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

CAMİ DUVARI ÇÖKTÜ

Orhan Camii’nin istinat duvarı geçtiğimiz günlerde büyük bir gürültüyle yıkıldı

İlimizin 14. Yüzyıldan kalma tarihi camilerinden birisi olan ve halk arasında  “Orhan Camii” olarak adlandırılan Gazi Süleyman Paşa Camisi'nin istinat duvarı yıkıldı. Orhan Camii yaklaşık iki yıl süren restorasyonunun ardından geçtiğimiz aylarda yeninden ibadete açılmıştı. Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan istinat duvarı, geçtiğimiz sabah büyük bir gürültü ile yıkıldı SABAH NAMAZINDA Olay geçtiğimiz sabah saat 04.45 sıralarında meydana geldi. Sabah namazının kılındığı esnada istinat duvarı çökünce cemaat telaşla dışarı çıktı. İlk anda deprem olduğunu zanneden vatandaşlar dışarı çıktıklarında istinat duvarının çöktüğünü gördüler. 1 MİLYON TL ÖDENDİ 1332 yılında inşa edilen Orhan Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. İki yıl süren çalışma sonunda müteahhit firmaya yaklaşık 1 milyon TL ödendi. Caminin ibadete açılmasının ardından daha bir ay geçmeden duvarın çökmesi çok ciddi bir mühendislik ve müteahhit hatası olarak değerlendiriliyor. ORHAN CAMİİ HAKKINDA 1332 yılında Nikomedya'nın fethini tamamlamaya muvaffak olan Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafından babası Orhan Gazi adına yaptırılan camii, İzmit'in fetih camiidir. Osmanlı Devleti'nin fetih geleneğine göre ilk yapılan fetih camiinde hutbeye kılıçla çıkılırdı. Günümüzde de Osmanlı Devleti'nden kalan bu gelenek biraz farkla sürdürülmekle birlikte Orhan Camii'nde Cuma Hutbelerine kılıçla çıkılmaktadır. Orhan Camii’nin orijinal inşa kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Harim kısmında bulunan ve yakın tarihlerde hazırlanmış olabileceği düşünülen, levha kitabede şu bilgiler yer almaktadır. “Fatih’i İzmit Gazi Süleyman Paşa bin Orhan ve Fatih’i Hereke ve Fatih’i Aydos ve Fatih’i Kocaeli Sancağı Sene 728 Ben’a Camii şerif ve medrese Sene 733” (Osmanlı devlet geleneğinde savaşla alınan yerlerde hutbe kılıçla okunurdu. Bu adet fethi simgelemekteydi.) Caminin güneydoğusunda bulunan hazirede, caminin imamları ve yakınları, eskiden bulunan Medresenin müderrisleri ve bazı şeyhlerin mezarları bulunmaktadır.
Orhan Camii’nin istinat duvarı geçtiğimiz günlerde büyük bir gürültüyle yıkıldı

İlimizin 14. Yüzyıldan kalma tarihi camilerinden birisi olan ve halk arasında  “Orhan Camii” olarak adlandırılan Gazi Süleyman Paşa Camisi'nin istinat duvarı yıkıldı. Orhan Camii yaklaşık iki yıl süren restorasyonunun ardından geçtiğimiz aylarda yeninden ibadete açılmıştı. Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan istinat duvarı, geçtiğimiz sabah büyük bir gürültü ile yıkıldı

SABAH NAMAZINDA

Olay geçtiğimiz sabah saat 04.45 sıralarında meydana geldi. Sabah namazının kılındığı esnada istinat duvarı çökünce cemaat telaşla dışarı çıktı. İlk anda deprem olduğunu zanneden vatandaşlar dışarı çıktıklarında istinat duvarının çöktüğünü gördüler.

1 MİLYON TL ÖDENDİ

1332 yılında inşa edilen Orhan Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. İki yıl süren çalışma sonunda müteahhit firmaya yaklaşık 1 milyon TL ödendi. Caminin ibadete açılmasının ardından daha bir ay geçmeden duvarın çökmesi çok ciddi bir mühendislik ve müteahhit hatası olarak değerlendiriliyor.

ORHAN CAMİİ HAKKINDA

1332 yılında Nikomedya'nın fethini tamamlamaya muvaffak olan Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafından babası Orhan Gazi adına yaptırılan camii, İzmit'in fetih camiidir. Osmanlı Devleti'nin fetih geleneğine göre ilk yapılan fetih camiinde hutbeye kılıçla çıkılırdı. Günümüzde de Osmanlı Devleti'nden kalan bu gelenek biraz farkla sürdürülmekle birlikte Orhan Camii'nde Cuma Hutbelerine kılıçla çıkılmaktadır. Orhan Camii’nin orijinal inşa kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Harim kısmında bulunan ve yakın tarihlerde hazırlanmış olabileceği düşünülen, levha kitabede şu bilgiler yer almaktadır. “Fatih’i İzmit Gazi Süleyman Paşa bin Orhan ve Fatih’i Hereke ve Fatih’i Aydos ve Fatih’i Kocaeli Sancağı Sene 728 Ben’a Camii şerif ve medrese Sene 733” (Osmanlı devlet geleneğinde savaşla alınan yerlerde hutbe kılıçla okunurdu. Bu adet fethi simgelemekteydi.) Caminin güneydoğusunda bulunan hazirede, caminin imamları ve yakınları, eskiden bulunan Medresenin müderrisleri ve bazı şeyhlerin mezarları bulunmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.