BAYRAMDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT !

Sağlık 21.08.2017 - 09:14, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

BAYRAMDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT !

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte, et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar tekrar gündeme geliyor.

Kurban bayramında et ve şekerli besinlerin tüketimi artması sebebiyle, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Aile Konak Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Buse ERTEN, Kurban Bayramı öncesi et ve şekerli gıda tüketimi konusunda uyarıyor.   Küçük parçalar halinde saklayın Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban etleri hemen tüketilmemeli en az 24 saat buzdolabında bekledikten sonra tüketilmelidir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilir.   Bol yeşillik ile tüketin Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Et yerken öğünlerinize C ve E vitamini içeren besinler eklerseniz etin içindeki demirin emilimini arttırırsınız. Bu yüzden etin yanında bol yeşillikli salata tercihediniz. Etler, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Özellikle mangal gibi kömür ateşiyle yapılan pişirmelerde etin ateşle olan uzaklığına dikkat edilmelidir.  Yanan etlerde kanserojen maddeler meydana gelir bu yüzden etin kömürleşmesinden kaçınılmalıdır. Tatlı sonrası ayran için Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketmelisiniz. Her gittiğiniz misafirlikte her ikram edileni tüketmemelisiniz.Kurban bayramında sadece et değil tatlı tüketiminede dikkat edilmelidir. Eğer tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran içiniz. Sağlıklı bayramlar.      
Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte, et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar tekrar gündeme geliyor.

Kurban bayramında et ve şekerli besinlerin tüketimi artması sebebiyle, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Aile Konak Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Buse ERTEN, Kurban Bayramı öncesi et ve şekerli gıda tüketimi konusunda uyarıyor.

 

Küçük parçalar halinde saklayın

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban etleri hemen tüketilmemeli en az 24 saat buzdolabında bekledikten sonra tüketilmelidir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilir.

 

Bol yeşillik ile tüketin

Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Et yerken öğünlerinize C ve E vitamini içeren besinler eklerseniz etin içindeki demirin emilimini arttırırsınız. Bu yüzden etin yanında bol yeşillikli salata tercihediniz. Etler, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Özellikle mangal gibi kömür ateşiyle yapılan pişirmelerde etin ateşle olan uzaklığına dikkat edilmelidir.  Yanan etlerde kanserojen maddeler meydana gelir bu yüzden etin kömürleşmesinden kaçınılmalıdır.

Tatlı sonrası ayran için

Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketmelisiniz. Her gittiğiniz misafirlikte her ikram edileni tüketmemelisiniz.Kurban bayramında sadece et değil tatlı tüketiminede dikkat edilmelidir. Eğer tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran içiniz. Sağlıklı bayramlar.

 

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.