EMEKLİ MAAŞLARINDAN SGDP KESİNTİSİ SON BULSUN

Ekonomi 16.07.2014 - 23:00, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

EMEKLİ MAAŞLARINDAN SGDP KESİNTİSİ SON BULSUN

Emekli maaşları içerisinde BAĞ-KUR emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini anlatan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, 'Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor."dedi

En uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Tekrar çalışmak istediğinde ise, yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Verilen hak geri alınmaz. Esnaf gençlerin iş bulmasını engellemiyor aksine iş sahaları açarak istihdamın artmasına katkı sunuyor.  Emekli maaşlarından SGDP kesintisine son verilmeli' dedi.  'GEÇMİŞTEN GELEN HAKLAR VERİLSİN' Bağ-Kur'lu esnafın geçmişte kayıtların karışıklığı sebebiyle emeklilikleri iptal edilen esnaf ve sanatkarın sıkıntılarının çok kısa sürede çözülmesi için çalışmaların sonuna gelindiğini söyleyen Gölcük  Esnaf ve Sanatkarlar Odası  Başkanı  Necmi Kocaman , 'Ayrıca geçmişte vergi kaydı olup, Bağ-Kur'a kayıt yaptıramamış, sigortasını başlatamamış esnafın haklarının gasp edilmemesi için bir borçlanma getirilmesi çok faydalı olacaktır. Yetkililerimiz gerekli çalışmaları yaparak, 1982 ila 2000 yılları arasında sayıları çok fazla olmayan ve verilecek böyle bir haktan yararlanmak isteyecek esnaf ve sanatkarın hakkını teslim edilmiş olacaktır' diye belirtti. 'ESNAFIN SAĞLIKTAN YARARLANMA HAKKI 180 GÜNE UZATILMALI' 5510 sayılı Kanunla 4/b maddesi kapsamındaki sigortalılara sağlık yardımlarından yararlanma şartı olan 60 günden fazla prim borcunun olmaması şartı, sürenin kısalığından dolayı sağlık mağduriyetine yol açtığını belirten Kocaman , 'Esnaf ve sanatkarlara, işçi ve memurlardan farklı olarak, 30 günden fazla prim borçları olduğu dönemlerde, kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babalarına sağlık hizmeti de verilmemektedir. Bunun sonucunda ise sigortalıların kendi yaşamı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin yaşamı da risk altına girmektedir. Oysa bu sigortalılar geçmişe dönük borçlarını gecikme faizi ile birlikte ödedikleri zaman, bu ödemelerinin içinde yararlandırılmadıkları sağlık primleri de yer almaktadır. Yapılacak değişiklik ile borçlu olunabilecek süre 180 güne uzatılarak esnaf ve sanatkarın aileleri ile birlikte sağlık hizmetinden yararlanması, hem de diğer sigortalılar karşısındaki dezavantajlı kaldırılması sağlanacaktır' diye konuştu.
Emekli maaşları içerisinde BAĞ-KUR emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini anlatan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, 'Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor."dedi

En uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Tekrar çalışmak istediğinde ise, yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Verilen hak geri alınmaz. Esnaf gençlerin iş bulmasını engellemiyor aksine iş sahaları açarak istihdamın artmasına katkı sunuyor.  Emekli maaşlarından SGDP kesintisine son verilmeli' dedi.


 'GEÇMİŞTEN GELEN HAKLAR VERİLSİN'
 Bağ-Kur'lu esnafın geçmişte kayıtların karışıklığı sebebiyle emeklilikleri iptal edilen esnaf ve sanatkarın sıkıntılarının çok kısa sürede çözülmesi için çalışmaların sonuna gelindiğini söyleyen Gölcük  Esnaf ve Sanatkarlar Odası  Başkanı  Necmi Kocaman , 'Ayrıca geçmişte vergi kaydı olup, Bağ-Kur'a kayıt yaptıramamış, sigortasını başlatamamış esnafın haklarının gasp edilmemesi için bir borçlanma getirilmesi çok faydalı olacaktır. Yetkililerimiz gerekli çalışmaları yaparak, 1982 ila 2000 yılları arasında sayıları çok fazla olmayan ve verilecek böyle bir haktan yararlanmak isteyecek esnaf ve sanatkarın hakkını teslim edilmiş olacaktır' diye belirtti.

 'ESNAFIN SAĞLIKTAN YARARLANMA HAKKI 180 GÜNE UZATILMALI'
 5510 sayılı Kanunla 4/b maddesi kapsamındaki sigortalılara sağlık yardımlarından yararlanma şartı olan 60 günden fazla prim borcunun olmaması şartı, sürenin kısalığından dolayı sağlık mağduriyetine yol açtığını belirten Kocaman , 'Esnaf ve sanatkarlara, işçi ve memurlardan farklı olarak, 30 günden fazla prim borçları olduğu dönemlerde, kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babalarına sağlık hizmeti de verilmemektedir. Bunun sonucunda ise sigortalıların kendi yaşamı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin yaşamı da risk altına girmektedir. Oysa bu sigortalılar geçmişe dönük borçlarını gecikme faizi ile birlikte ödedikleri zaman, bu ödemelerinin içinde yararlandırılmadıkları sağlık primleri de yer almaktadır. Yapılacak değişiklik ile borçlu olunabilecek süre 180 güne uzatılarak esnaf ve sanatkarın aileleri ile birlikte sağlık hizmetinden yararlanması, hem de diğer sigortalılar karşısındaki dezavantajlı kaldırılması sağlanacaktır' diye konuştu.



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.